PRVOMAJSKE POČITNICE: SLOVENSKI DNEVI V BIOGRADU

Biograd na moru ni le nekdanje kraljevsko mesto burne zgodovine. Sredi narodnih in krajinskih parkov se ponuja za aktivni dopust.Privablja številne kolesarje, saj so v zaledju, ki si ga Biograd deli s Pakoštanami, označili mrežo kolesarskih poti. Vodijo okrog Vranskega jezera, priljubljenega med ribiči in ornitologi, vse do Pirovca in Murterja, pa tudi na sever do Sv. Filipa i Jakova.

Za družinsko rekreacijo lahko izberete biograjsko obalno promenado in Park Soline. Lahko skočite na krog po Pašmanu, ki ponuja vzpetine za gorsko kolesarstvo. Športni navdušenci pogosto vprašajo po teniških igriščih. Največ, kar 14, jih je v teniškem centru kampa Park Soline.

Družine ponavadi ne izpustijo obiska Fun Parka Biograd, kjer preverijo, koliko adrenalina se jim še pretaka po žilah. »Hrvaški Gardaland«, kot smo mu Slovenci ob odprtju nadeli ime, letos odpira vrata že 25. aprila.

Krasna prvomajska avantura pa je lahko tudi raziskovanje za nagrado. Na Biograjski rivieri, kjer se s Pašmanom spogledujejo Sv. Filip i Jakov, Biograd na moru in Pakoštane, so pred leti zasnovali skupno avanturo, igro Avantura à la carte, s katero na zanimiv način spoznate njihove kraje. Na karti riviere so označene znamenitosti in 30 zabavnih terenskih nalog, ki jih lahko opravite ter v knjižico vpišete rešitve. Nagrade so sorazmerne vašemu trudu, zagotovo pa bo z vami odšel domov vsaj simpatični spominek in zares dober občutek, da ste počitnice ob morju preživeli malce drugače.

Ker pa v prvomajskih počitnicah Biograd vsako leto obišče tisoče Slovencev, nam domači turistični delavci priredijo tradicionalni Slovenski vikend. Letos vas bodo med 27. 4. in 5. 5. dvignili s stolov in ležalnikov Čuki, Modrijani in dalmatinske klape, pripravljenih je tudi več drugih aktivnosti: od tekaških izzivov, organiziranih pohodov, do vožnje z ladjico in vodenih kolesarsk tur ter iger in kina na prostem za otroke … Posebna poslastica bo razstava starih avtomobilov.

Odlične cene hotelov, mobilnih hišk in tudi možnosti avtobusnega prevoza najdete pri največjem ljubitelju Biograda med slovenskimi agencijami, pri Turistični agenciji Sonček. Obljubljajo, da bodo tja usmerili še posebej velike količine sonca.