Hvar – počitnice za vsakogar

»Zdravi in veseli bili!« je prijazni pozdrav domačinov na Hvaru. Kdo ve, morda k njihovi sreči in veselju pripomore prav lega tega čudovitega otoka. Največje število sončnih dni na Jadranu in dejstvo, da je Hvar bolj zelen od vseh sosednjih otokov.

Otok Hvar je v zadnjih letih res postal promenada za slavne in bogate, a če zapustite glavno mesto, se lahko še vedno »izgubite« v popolnoma neokrnjenem zelenem okolju in odkrijete zapuščene plaže z zares čisto vodo. Ena takšnih plaž je tudi prodnati Pokrivenik na severu otoka, ki ga objemajo visoke pečine in nekaj kamnitih hiš. Rajski mir in bivanje v sožitju z morjem na Hvaru še vedno rišeta vsakdan domačinov in vseh, ki so se jima pripravljeni predati.

Otok Hvar so že pred stoletjem krstili za »avstrijsko Madeiro«, danes pa ga lestvice uvrščajo med deset najlepših otokov na svetu. V milem podnebju in neokrnjeni naravi se ni težko prepustiti preizkušanju domačih dobrot, svežih rib in dobrih vin. Slednje skrbno gojijo že 2400 let. Že Iliri in Grki so parcelirali rodovitno Starogradsko Polje, Rimljani gradili rustike, vseskozi pa so nastajali nasadi oljk, fig in trte.

Glavno mesto Hvar očara s svojim starim trgom, katedralo in 400-letnim gledališčem. Nad vsem kraljuje veličastna trdnjava Fortica, s sanjskim pogledom na Peklenske otoke, ki varujejo vhod v hvarski zaliv. Kdor si bo odtrgal nekaj kun za taksi-čoln na Peklene otoke (Pakleni otoci), bo prijetno presenečen. Dan lahko preživite na plaži Palmižana na otoku Klement in se okrepčate v eni od restavracij. Profesor Eugen Meneghello ga je na prelomu prejšnjega stoletja zasadil z eksotičnimi rastlinami z vseh koncev sveta in je nastal veličasten botanični park.

Mesto Hvar ni bil vedno glavno mesto. Njegovo ime Pharos so istočasno s titulo prenesli iz današnjega Starega Grada, ki je tako ostalo brez imena. A sprehod skozi mesto s trajektno luko prijetno preseneti, saj ljudje ponavadi tukaj ne pričakujejo lepih kamnitih hiš v nadstropjih, iz katerih visijo sveža žehta in veje kaprovcev.

In Jelsa, pristanišče in slikovito mestece z razgibano obalo, je nastalo zaradi povezave zaledja z zakladnico dobrot s kopnim. Delno ohranjeno obzidje in stare cerkve pričajo o zgodovinskem pomenu mesteca. Sprehod po Jelsi bo zaradi novo urejene »rive« še prijetnejši, zaključi pa se lahko v bohotnem parku Privoj.

Turiste vabita v Jelso hotela Hvar in Adriatiq Resort Fontana, vsak s svoje strani zaliva, kakšnih 10 minut hoje do mesta. V zelenem objemu borovega gozda najraje gostita obiskovalce, ki cenijo naravno, neokrnjeno obalo. Tukaj se zbirajo aktivni športniki, raziskovalci okolice, pohodniki in potapljači. Imate takšne goste? Pokličite na Sonček, kjer so poskrbeli za dobre cene paketov, ki vključujejo tudi 3 izlete, in zalogo kapacitet. Organizirajo tudi avtobusni prevoz.