Najlepši božični sejmi čez mejo

Poteka tisto obdobje v letu, ko pridemo na svoj račun vsi ljubitelji prazničnega vzdušja, tisočerih luči, kuhanega vina in vroče čokolade. Predstavljamo najlepše božično-novoletne sejme, ki so še dovolj blizu, da so tudi enostavno dosegljivi. Čeprav so tudi sejmi v Sloveniji prečudoviti, včasih vseeno paše pokukati čez planke, se strinjate?

Dunaj
Dunajski Rathausplatz se bo med 16. novembrom in 26. decembrom spremenil v pravljični božični sejem. Na kar 152 stojnicah obiskovalce poleg izvirnih idej za darila čaka tudi okusen punč in sladke dobrote. Na odru božičnega sejma se bodo zvrstili zbori in orkestri, ki jim je vsekakor vredno prisluhniti. Na Dunaju boste na razvejanih poteh drsališča v parku Rathauspark, na svoj račun prišli tudi vsi ljubitelji drsanja. V neposredni bližini drsališča se nahaja panoramsko kolo in vrtiljak, ki bo v veselje tako najmlajšim kot odraslim.

Zagreb
Zagreb velja za enega najlepših božičnih sejmov v Evropi. V prestolnici naše južne sosede se resnično najde za vsakega nekaj. Na Trgu kralja Tomislava bo ljubitelje drsanja navdušilo prelepo in zares veliko drsališče, v parku Zrinjevac bodo pod tisočerimi lučmi na svoj račun prišli ljubitelji umetniških izdelkov, dobre glasbe, pa tudi tradicionalnih štrukljev in krpic z zeljem. Na poti med Trgom kralja Tomislava in Zrinjevcem pa se nahaja Strossmayerjev trg z gourmet ulično hrano: od golaža do burgerjev.

Budimpešta
Najbolj priljubljena budimpeška božična sejma sta sejma na trgu Vorosmarty in trgu Svetega Štefana. Stojnice z rokodelskimi izdelki, tradicionalnimi madžarskimi mesnimi jedmi (klobasicami, madžarskimi sarmami, segedinskim golažem…) in sladkimi dobrotami (poizkusite madžarsko verzijo štrudla, rétes). Trg se pogosto spremeni tudi v prizorišče različnih koncertov. Podobno ponudbo najdemo tudi na stojnicah na trgu ob baziliki Svetega Štefana, ki ga na sredi krasi še drsališče z božično jelko.

Trst
Priljubljena nakupovalna destinacija ne razočara niti v decembru. Življenje v mestu je živahno skozi celo leto, v času pred božičem pa še toliko bolj. Poleg prazničnih izložb od 7. do 26. decembra k nakupom vabijo predbožične stojnice z rokodelskimi izdelki, odličnimi sladkarijami in ostalimi kulinaričnimi dobrotami. Otroci bodo zagotovo uživali v živih jaslicah z živalmi.

Celovec
Celovec z okolico se vsak december prelevi v prizorišče različnih božičnih zgodb. Srce dogajanja predstavlja božični sejem v starem jedru mesta, na Neuer Platzu. Sejem je z zgoraj omenjenimi manjši, vendar pa še vedno največji na Avstrijskem Koroškem. Domplatz z rokodelskimi izdelki in tradicionalno glasbo pooseblja božič, kot je bil včasih. Pravo presenečenje je praznična ladjica, ki vas čaka na Vrbskem jezeru.

Želimo vam obilo lepih, praznično obarvanih doživetij, kamorkoli vas pot odnese. Ne pozabite, da ste tudi takrat, ko ste tik za mejo, še vedno v tujini. Če si kratke izlete čez mejo in daljše dopuste v tujini privoščite večkrat na leto, prihranite skrbi in denar s sklenitvijo letnega turističnega zavarovanja z asistenco v tujini.