Za radovedne in sladkosnedne

Ste med njimi? Verjamem da ste in tudi večina vaših strank. Sonček jim ponuja nepozabno doživetje, polno pričakovanih in nepričakovanih zgodb.

Anita Mlakar

V naslovu potovanja Turistične agencije Sonček, je zapisano Neum – za radovedne in sladkosnedne. Namenoma ga v naslovu nisem dodala, kajti to popotovanje je toliko več kot le Neum. Ta je sicer čudovit, kakšnih 24 kilometrov dolg košček Jadrana, kjer se Bosna in Hercegovina dotika morskih valov. Postaja vse več kot le 'pit-stop' za popotnike proti jugu. Pohvali se s kar 240 sončnimi dnevi na leto (na Jadranu jih ima več menda le otok Hvar), zato je zanimiva izbira za počitnice na plaži, hkrati pa odlično izhodišče za izlete po južni Dalmaciji in do hercegovskih znamenitosti. In prav to je češnja na torti za radovedne in sladkosnedne.

Na tem popotovanju boste poleg Neuma doživeli še Mostar, Međugorje, Dubrovnik, Pelješač, Korčulo in Ston. Vsako destinacijo na edinstven način. Vse smo obiskali, da bi jih lažje delili z vami, preden jih preizkusite sami. Nekoliko smo si le prikrojili vrstni red izletov.

Mostar

59330331 418354092295951 8955721352984133632 n

Tako smo se prvi dan iz Slovenije odpravili v Mostar. 'Naporna pot' je bila seveda samo izgovor, ki je zahteval takojšno okrepčilo z najboljšimi čevapčiči na Balkanu v lokalčkih ozkih ulic, na stari čaršiji Kujundžiluk ali s pogledom na slikoviti most čez kanjon Neretve. Izbrali smo slednjega. Pristni burek, buređice in pite do onemoglosti. Nato pa smo si z vodnikom ogledali mesto, ki je zakladnica zgodovine, domačini pa ponosni na povsem obnovljen most, ki je žal klonil pod granatami med jugoslovansko vojno. In seveda na junake skakalce, ki dnevno tudi do osem krat skočijo v Neretvo, da animirajo turiste in zaslužijo kak evro. Ponavadi se med obiskovalci na bregu Neretve pobere nekaj denarja, nakar izurjen domačin skoči v vodo, ki ima le 8 stopinj. Skoki so nevarni, saj je tukaj Neretva precej plitva in dobro si je zapomniti pravilo, da dokler junak ne izplava, ploskanje ni zaželjeno.

 

Po programu se boste na povratku iz Mostarja na kratko pridružili romarjem v Međugorju in si po toplem hercegovskem dnevu privoščili osvežitev ob slapu Kravice, ki ni le slap, ampak 120 metrov dolga apnenčasta kaskada, po kateri se reka Trebižat spusti za 28 metrov in mirno nadaljuje pot proti Neretvi.

Nas je, potem ko smo dodobra spoznali Mostar, pot vodila do Neuma, kjer smo se namestili v povsem novem hotelu Nova. Za večerjo pa pršut, sir, školjke in po odlični večerji še pokušina domačih vin (plavac in rukatac s Pelješca ter hercegovski žilavka in blatina), žganjic (loza, travarica, višnjevec in orehovec) ter proška in oljčnega olja s Kleka.

Dubrovnik60133625 586451525200266 615995909083234304 n

Naslednji dan pa v Dubrovnik. Z vodnikom si boste ogledali Stradun in se odpravili do palače Sponza, katedrale, cerkve sv. Vlaha in Kneževega dvora. Mi pa smo se odpravili po poteh Game of Thrones. Menda se kar 80 odstokov vseh obiskovalcev odloči za ta izlet, namesto sprehoda skozi zgodovino Dubrovnika. Priljubljena serija je naredila svoje in ni naključje, da je bila snemana prav tukaj. Ustvarjalci so namreč prepoznali čarobno kuliso mesta in njegovega obzidja, trdnjave, parkov. Zanimive zgodbe so nastajale v času obiska celotne filmske ekipe in vodniki jih z veseljem delijo s turisti. Tako smo izvedeli tudi, kdo od igralcev se je največ družil z domačini, kolikokrat so snemali kakšno sceno, tudi na 40 stopinjah vročine in koliko denarja so za nastope prejeli domačini-statisti. Spehodili smo se tudi po znamenitem pločniku sramote (Walk of shame) ter seveda spili kavo pod obzidjem.

V Dubrovniku boste imeli tudi nekaj časa zase, za plažo ali nakupe, otroke boste lahko pocrkljali z akvarijem. Pred večerjo pa boste spet pokušali žganjico!

Mi smo večer zaključili na Agroturizmu Matuško v okolici Neuma, ob kaminu s teletino izpod peke, črnem vinu in lokalni glasbi, tudi plesu.

Korčula, Pelješac in Ston

IMG 6537 CopyTretji dan nas je pot vodila skozi Pelješač, po dolgem grebenu smo vijugali do Orebića in z ladjico preskočili na Korčulo. Mestu Korčula pravijo Mali Dubrovnik in to z razlogom. Slovenska vodnica, ki tam živi že 45 let, nas je peljala po ulicah v obliki ribje kosti, ki prav vsaka vodi do morja in nam predstavila bogato zgodovino mesta. Priznala je, da še vedno ni dokazano, da naj bi se tam rodil Marko Polo, čeprav je na ogled njegova rojstna hiša. Prav gotovo pa je otok Korčula rojstni kraj in dom Oliverja Dragojviča in njegovo pesem boste slišali na ulicah mesta.
Na povratku še Pelješac, v odlični kleti Matuško s še boljšimi proškom, dingačem in plavcem. In za konec dneva še Ston s solinami in 5-kilometrskim obzidjem, ki je Dubrovnik varovalo pred osvajalci s severa. Kar dobri dve uri časa boste porabili, če ga boste želeli v celoti prehoditi. A na koncu bo ves trud poplačan ob kamenicah in stonski torti iz makaronov.

Dolina Neretve

In še naš zadnji dan, v dolini reke Neretve v nasadih jagod. Lepših in slastnejših še nisem jedla, zato je zaboj končal tudi v našem kombiju, da je prijetno dišalo vse do doma. Vas je zamikalo? Mene je navdušilo. Nastanitev na enem mestu in izleti v vse te čudovite kraje in mesta, celo na otok. Zgodovinski, kulinarični in vinski užitki. Gotovo se še vrnem. Vi pa na Turistični agenciji Sonček povprašajte, kaj imajo za radovedne in sladkosnedne.

Video zapise s popotovanja si lahko ogledate na Facebook strani Revija Destinacija.