V Vrgorac po sladko rdečo pregreho

Na jugovzhodnih obronkih Biokova uspevajo najbolj rdeče, sladke in sočne jagode. Optimalna sestava tal, malo dežja in veliko sončnih dni poskrbijo, da že od sredine aprila do konca maja diši po rdeči pregrehi izrazitega okusa.

Okoli Vrgorca sredi Dalmatinske zagore se z gojenjem odličnih jagod ukvarja 150 družin, ki letno s poldrugim milijonom sadik pridelajo 600 do 700 ton tega sladkega sadeža – več kot polovico na Hrvaškem pridelanih jagod!

Podobno kot jesenske mandarine ob Neretvi, tudi spomladanske jagode na Vrgoraškem polju privabljajo vse več turistov. Nekateri si Dalmatinsko zagoro izberejo kar za nekajdnevne aktivne počitnice, saj imajo kaj videti in početi. Čeprav se obiranje v Vrgorcu prične okrog 20. aprila, se na policah (hrvaških) trgovin 'vrgoraške jagode' pojavijo že 10 dni prej. In Dalmatinci bentijo, saj gre v resnici za makedonske, španske in druge uvožene sadeže, ki jih trgovci podtikajo naivnim kupcem – ne glede na leta 2014 zaščiteno geografsko poreklo.

Prve sadike je na Vrgoraško polje zasadil Vojko Granić. To dokazuje, da so z železom bogata rdeča prst, čista voda s planin in podnebje ključni dejavniki za odličen pridelek. Domačini trdijo, da so njihove jagode »najboljše na svetu«, a pri tem si ne lastijo vseh zaslug. Ponosno priznajo, da jim je pač »bog dodelil najboljši kos zemlje za gojenje jagod.« Tudi poznavalci jih takoj prepoznajo, saj so »intenzivnega in polnega okusa, močno in opojno dišijo, barva pa je povsem rdeča in vrgoraške jagode se svetijo!«

Sonček bo Vrgoraško polje in delto Neretve obiskal na svojih avtobusnih izletih v času prvomajskih praznikov. V kombinaciji s Hvarom ali z Bračem lahko svojim gostom zagotovite dva sveža, odlična 3-dnevna programa za samo 175 €.

Več na www.sonchek.com/potovanja.