Ponudba Osrednje Hrvaške predstavljena v Sloveniji

Klaster osrednje Hrvaške je v prostorih predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji predstavil novosti v svoji ponudbi.

Turistično ponudbo Bjelovarske-bilogorske županije je predstavila direktorica Jasna Vaniček Fila in je ob tej priložnosti poudarila idealno razdaljo med Slovenijo in njihovo županijo, ki lahko predstavlja pravo idejo za idiličen vikend pobeg. Znotraj številnih novosti je poudarila pomen prve mednarodno certificirane Bilogorske konjeniške turistične steze v dolžini 90 km, ki povezuje 20 „Horses welcome“ točk: kmečke turizme, konjeniške klube, vinarstva, izletniške točke, etno-hiše in druge objekte kulturne in zgodovinske dediščine. V sklopu projekta EU Natura 2000 sta odprti tudi nova izobraževalna točka Blatnica in poučna steza Lokvanjić s turističnim programom opazovanja ptic.

Z novo vsebino in novimi programi zdravstvenega in wellness turizma se lahko pohvalijo tudi Daruvarske toplice - moderno oblikovan center za ohranjanje zdravja, ki so ga uporabljali tudi rimski cesarji, danes pa ga zahvaljujoč dolgi tradiciji naravnih vrelcev in termalnega blata, uporabljajo številni znani športniki, kot so Sandra Perković, Mirko Filipović, Ćiro Blažević …

Osrednji del Hrvaške obiskovalci z veseljem obiskujejo tudi zaradi številnih edinstvenih prireditev. Zanimiva je velikonočna zgodba družine Salaj, ko se bodo svojim gostom od 7. do 23. aprila predstavili z več kot 20 tisočimi osvetljenimi pirhi in velikonočnimi okraski, predstavami, tradicionalnimi igrami, velikonočnimi kresi in moslavaško kulinarično ponudbo.

Regija je prava izbira tudi za kolesarski turizem, saj s kolesarsko potjo Drava ruta, v dolžini 80 km ponuja edinstveno doživetje v objemu neokrnjene narave. Pester nabor dogodkov kot so Renesančni festival, Picokijada in Podravski motivi pa poskrbijo, da je obisk dobra izbira v vseh letnih časih.

Celoten klaster Osrednje Hrvaške svojo prepoznavnost gradi tudi na tradicionalni domači kulinariki in avtohtoni hrani. Številni kmečki in turistični kraji na bjelovarski in daruvarski vinski cesti temeljijo na multikulturalizmu tega kraja, ponujajo pa pristno domačo kuhinjo.