Kje dopustujejo turistični delavci

London

London, destinacija, ki so jo mnogi že obiskali, vendar ne čisto podrobno raziskali. London je zadnja leta tako blizu. Iz Ljubljane imamo kar nekaj odličnih in ugodnih povezav, kar se tudi pozna na obisku Slovencev te »svetovne prestolnice«. Moja ljubezen do mesta se je začela pred leti, takrat se je ustvarila nekakšna povezanost, ki še vedno traja. Vmes sem jo nadgradil s preučevanjem mesta, kjer sem bil res natančen. Moji mentorji so večinoma bili lokalni vodiči, nekateri so postali tudi moji prijatelji. Velikokrat me mnogi zbodejo, zakaj spet v London. Nikoli se nisem vprašal, zakaj? Vedno je nekaj novega, vedno se pojavi določeno področje, ki me zanima, ki bi ga želel raziskati. Največkrat je to iz področja zgodovine mesta. Ta je res pestra. Ni večjega užitka in počitka, kot se sprehajati skozi mestne ulice in »črpati« to, kar ti ponuja življenje. Zanimivo, da je tudi neuradni slogan mesta: »When a man is tired of London, he is tired of life«. Čeprav me zadnje čase privlačijo tudi ostala velemesta, ostaja London tista ljubezen, h kateri se vedno rad vračam.

Marko Les
Potovalni svetovalec -  M holidays Celje

Amerika

Zadnjih nekaj poletij sem preživel na delovnih počitnicah v tujini, ampak to je že druga in precej daljša zgodba. Za pravi dopust je ostalo le zimsko obdobje in neverjeten občutek je, ko sredi februarja stopiš z letala v objem toplega vetra in sinjemodrega neba. Letošnjo zimo me je želja po raziskovanju (predvsem pa nizka cena letalske karte!) odnesla na zahodno obalo Amerike. Takoj po pristanku, je obvezni del potovanja po ZDA, postanek v rent-a-car agenciji, kjer ti dodelijo enega od tisočih vozil na parkirišču. Nato pa široke 8-pasovnice, svoboda, sonce, Hollywood! Los Angeles pravzaprav ne impresionira, razen obveznega sprehoda po Venice Beach in Hollywood Boulevard. Navdušili so me Universal Studios s scenami iz najpopularnejših filmov naše mladosti in ko se nad tabo sredi jasnega dne v trenutku razbesni umetna tropska nevihta, spoznaš moč filmske industrije.
Iz velemesta se skozi »marsovsko« pokrajino odpraviš proti nacionalnemu parku Sequoia in se prepustiš občudovanju tisočletja starih drevesnih velikanov. Pot nato zavije proti vzhodu, kjer spoznaš drugo skrajnost ̶̶ puščava, rdeče skalovje, posušena slana jezera, Dolina smrti. Poleti temperature presežejo 50 stopinj Celzija, pozimi so na »znosnih« 30. Ko po nekaj urah vidiš le še neskončno ravnino, se pred teboj naenkrat pojavi obris Las Vegasa. Ob mraku je pogled še bolj impresiven, malo morje luči hotelov, ki posnemajo svetovne znamenitosti. Iz zelo dobro kopiranih ulic New Yorka se čez cesto odpraviš na repliko Eifflovega stopla, sosednji hotel pa že ponuja shopping center s kanali, po katerih se zapelješ z beneško gondolo ob spremljavi gondoljerja, ki zapoje prave italijanske klasike.
Potovanje iz LA preko nacaionalnih parkov in Doline smrti do Las Vegasa je res utelešnje ameriške ideje. Široke ravne ceste skozi neskončna prostranstva, velemesta, nasadi pomaranč, čudovita narava in presežek vsega v Mestu greha. Dva tedna nikakor ne zadostujeta, sploh ker v bližini Vegasa k obisku kar kliče Route 66 ter nacionalni parki z Grand Canyon-om na čelu. Next time!

Klement Perko
Vodja programov dela v tujini, STA potovanja

Črna Gora za vsak okus

Vedno me privlačijo destinacije, kjer se lahko izgubiš v vrvežu ljudi in slediš toku dogajanja. Prepričana sem torej, da na kakšnem samotnem otoku ne bi preživela. Tokrat je naša družina odpotovala v Črno Goro. Z brniškega letališča smo odpotovali do Podgorice, kamor smo prispeli v dobri urici, nato pa pot nadaljevali proti našemu cilju, Budvi. Utrip mesta je čudovit in obiskovalcev ogromno. Osrednja plaža, ki je na enem delu peščena, drugod prodnata, se razprostira na skoraj dveh kilometrih. Zdi se, kot da bari in restavracije ob plaži kar tekmujejo med seboj, kateri je boljši in privlačnejši za turiste. Celotno plažo prekrivajo ležalniki in senčniki, ter romantični ležalniki, iz barov pa se razlega glasba, ki še posebej prija, ko z napihljivo blazino zapluješ med valove. Pestra je tudi ponudba vodnih športov. Ob glavni promenadi, ki vodi do starega dela Budve, se nahaja velik zabaviščni park, kjer je pa na svoj račun prišel predvsem najin triletnik. Tu so doma tudi raznoliki nočni klubi, ki vsakodnevno gostijo »zvezde Balkana«. Stara Budva nas je navdušila v vsej svoji lepoti. Sredozemska arhitektura in ozke uličice znotraj obzidja jo naredijo čarobno. Romantika se nadaljuje na pešpot, ob kateri kraljuje znamenit kip balerine.

Možnosti izletov v bližnjo in daljno okolico je ogromno, vse od prelepe Boke Kotorske, pa do Albanije. Sicer pa je že izlet z ladjico do Svetega Štefana in na otoček »Havaji« nepozabno družinsko doživetje. Še se vrnemo kmalu!

Sabina Perše
Svetovalec potovanj, Nomago d.o.o.