Kje dopustujejo šalteristi in še kaj...

Nadaljujemo z našo serijo prispevkov o tem, kje dopustujejo turistični agentje in na katerih študijskih potovanjih spoznavajo destinacije.

Tamara Zavrnik, direktorica agencije Zadnja mesta

Glavni dopust najraje preživim v toplih krajih sredi zime. Letos januarja sem se že tretjič odpravila na Tajsko, ki nikoli ne razočara. Destinacija, ki zmeraj kliče po še. V lastni režiji sem napravila klasično turo Bangkok, Chiang Mai in Koh Samui. Tajsko obožujem, ker gre za destinacijo, ki je res enostavna za potovanje in ne zahteva pretirane vnaprejšnje priprave ter ima res prijazne cene. V tradicionalnem Chiang Maiu na severu sem se ponovno navduševala nad odlično tajsko 'street food' kulinariko in se prepuščala spretnim rokam maserk. Izgubljala sem se med neštetimi pagodami, najela tuk tuk do znamenitega templja na hribu Doi Suthep ter obiskala etično zavetišče za slone. S severa obvezni skok na bele tropske plaže znamenitega otoka Koh Samui. Ležanje na plaži, koktajli in seveda masaže. Za konec turbulentni Bangkok, ki je v zadnjih letih postal za moj okus preoblegan. Vožnja z ladjico pa reki Chao Phraya, kot ponavadi sem zabredla v ozke ulice China Towna in se lotila obveznega raziskovanja orgomnih nakupovalnih centrov. Krajši dopust sem pred kratkim preživela v edinstvenem New Yorku, od katerega sprva nisem pričakovala nič, a dobila ogromno. Čista desetka!

Blaž Feguš, travel consultant, STA potovanja  blaž

Po vseh pripovedovanjih prijateljev, ki so Azijo že obiskali, je tudi mene zamikalo, da obiščem deželo nasmejanih ljudi, naravnih lepot in tehnoloških čudes. Najprej sva s punco nekaj dni preživela v puščavskem, a glamuroznem Dubaju in skočila do Abu Dhabija, kjer naju je impresionirala mogočna mošeja Sheikh Zayeda. Prva azijska postaja je bil Bangkok. Khao San Road vabi z popotniškim vrvežem, stojnicami in večernimi karaokami. Z nočnim vlakom sva se odpravila na sever v Chiang Mai, ki je pravo nasprotje hrupnega mesta. Tišina, zelenje in parki umirijo popotnikovo glavo. Obisk slonjega zavetišča, hiše orhidej in metuljev… Pravi stik z divjo naravo. Po tem je sledil še skok do otokov. Izbrala sva manj obljudene, ki jih še ni pojedla turistična gneča. Koh Samui s festivalom lokalne kuhinje, potapljanje z domačini in večerne plesne predstave. Koh Tao mali rajski otoček z peščenimi plažami, odličnimi družinskimi restavracijami ki postrežejo s fuzijo azijske in evropske kuhinje. Trije tedni so hitro minili, načrti za povratek pa so že v nastajanju.

 

Lejla 1Lejla Habijan, agencija Gruber

Za svoje počitnice velikokrat izberem destinacijo, kjer turizem še ni visoko razvit. To poletje sem izbrala individualno potepanje po Gruziji in Armeniji, pozabljeni deželi za Kavkazom. Obe sta me čisto navdušili, predvsem njihovi topli in dobri ljudje. Armenci morda za odtenek bolj kot Gruzijci. Okusna kulinarika, spet so zmagali Armenci in čudovita pokrajina, točke za obe deželi. Letalsko vozovnico sem si uredila kar sama v naši agenciji, glede namestitev je v takšnih državah in pri takšnem načinu potovanja zelo priročni internet in spletni rezervacijski sistemi, vendar se tudi tukaj in nam lahko zgodijo nepredvidljive stvari. Tako sem se na primer prvo noč znašla v apartmaju v lokalni četrti živahnega Erevana, v 13. nadstropju, kjer nobeno od štirih dvigal ni delovalo. Z malo truda sem še isti dan našla udoben hotelček v centru, ki ga bom z veseljem priporočala našim strankam. Izlete in transfer med državama, sem uredila na licu mesta, kar se je izkazalo za najpametneje in najceneje. Domov sem prinesla svetovno znan armenski konjak, sladke gruzijske Churchkhele in košaro nepozabnih spominov.

Lidija Volc, Alpetour potovalna agencija

Vid Valič je v enem izmed svojih nastopov povedal: » Valda greš na Hrvaško. Če hočeš, da je lepo, pa da je morje, pa da je 2 do 4 ure vožnje stran. Na Hrvaško.   Logično!« lidija

Naša družina je zadnjih nekaj let, to ponotranjila. To leto smo si našli apartma v prijetni hiši s čudovitim vrtom, na mirni lokaciji in s pogledom na morje v Petrčanah pri Zadru. Zares smo imeli vse na dosegu roke, hkrati pa smo v največji sezoni preživljali umirjene in sproščene dneve na ravno prav zasedeni plaži in okoli nje. Vseeno pa brez aktivnega preživljanja prostega časa tudi ni šlo, zato smo, po že klišejsko slovensko, dobršen del ozemlja tam naokoli prekolesarili. Obisk bližnjih mest je vsake toliko časa prekinjal našo ležernost in Zadar nas niti enkrat ni pustil hladnih. Da nismo preveč pozabili na naš dom, pa je skrbelo tudi nekaj domačih živali, predvsem »naša« mačka Dalmatinka. Preživeli smo zares čudovit dopust, baterije so se napolnile in topli sončni žarki so nas greli še dolgo v jesen.