Kje dopustujejo turistični delavci

Urška Jernejc, STA potovanja
Konec novembra sem imela priložnost za nekaj dni obiskati Iran, natančneje peto največje mesto Shiraz, poleg tega pa še otok Kish. Iran je srce ene najstarejših, to je perzijske civilizacije, kljub temu pa pri nas (in tudi drugod) trenutno ni na vrhu seznama dopustniških destinacij. S sopotnicami smo se strinjale, da je za ženske obvezna nošnja rute na začetku lahko malo moteča, vendar pa se na to hitro navadiš. Shiraz se ponaša z nazivom mesta vrtov in pesnikov - tu sta živela in ustvarjala Saa'di in Hafez - poleg obiska grobnice slednjega, pa smo se lahko navduševali nad mogočno trdnjavo in številnimi mošejami s čarobnimi barvnimi mozaiki. Za nakupovanje je bil obvezen postanek na tržnici, kjer smo se temeljito založili z lokalnimi slaščicami in oreški (preproge bodo počakale do prihodnjič), preden nas je osupil mogočni Perzepolis, nekdanja perzijska ceremonialna prestolnica. Otok Kish je precej drugačen Iran in ponuja odličen alternativni oddih za nekaj dni. Obiskali smo ostanke nekaj tisoč let starega podzemnega mesta, živalski vrt in nakupovalna središča, po odličnih večerjah v restavracijah ob morju pa smo si lahko samo oblizovali prste. Sicer pa si bom Iran zapomnila tudi ali pa predvsem zaradi gostoljubnih ljudi in lahko destinacijo že samo zaradi njih toplo priporočam.

Meta Lebar - organizator potovanj TA TRUD
Najino ljubezen do vzhoda je v letošnjem letu premagala radovednost, zato sva se podala v nama še neznano karibsko državo, Dominikansko republiko. Zanimalo naju je, kaj ponuja država poleg kilometrskih peščenih plaž, nabitih z all-inclusive hoteli ter malega historičnega dela Santo Domingo, Zona Colonial. Začela sva z raziskovanjem Punta Cane in njene okolice, kjer sva uživala na največjem zipline-u na Karibskem otočju, ogledu opičje sirotišnice ter proizvodnje cigar, kave in čokolade. Po nekaj dneh sva najela avto, se napotila proti glavnemu mestu Santo Domingu in si na poti ogledala kristalno čista jezera Tres Ojos. Santo Domingo je največje, rahlo kaotično, energično mesto in je zibelka dominikanske kulture. V osrčju mesta se nahaja Zona Colonial, kjer sva uživala v evropski arhitekturi s karibskim pridihom, bogati barski kulturi in odlični hrani. Mesto je nabito z zgodovino in ta se izraža v cerkvah, trdnjavah, parkih ter trgih. V bližini je tudi lokalni market Mercado, kjer lahko kupite vse; od prelepih oljnih slik, prekrasnega dominikanskega kamna Larimar, do kreme narejene iz polžje sline ali kitove sperme. Nadaljevala sva proti severu, se na poti ustavila na nepozabnem raftingu v bližini Jarabacoe in prvovrstnem soteskanju s trekingom »27 slapov«, nekoliko jugozahodno od Puerto Plate. Nadaljevala sva do Sosue, ki je manjše obmorsko mesto polno nočnega življenja. Pohvali se lahko z odlično morsko hrano, koralnim grebenom na dosegu roke ter izjemno prijaznimi domačini, posebej ženskami. Na manjšem rtu na vzhodu imenovanem Samana sva trekala do mogočnega slapa El Limon, odšla na izlet s čolnom po nacionalnem parku Las Haitises in obiskala otok Levantado, ki je znan po Bacardi plaži. Za zadnje štiri dni so nama ostali le prekrasen rajski otok v Vzhodnem nacionalnem parku z imenom Saona, neskončno dolge plaže za počitek ter uživanje ob sončnih zahodih, jogi in dobrem rumu.

 

Andreja Peklič, vodja klicnega centra v agenciji Sonček
»Jug Italije neopisljivo divji, tako poseben, da je potovanje po peti in nartu škornja kot igranje v art filmu. Ko se pripelješ v Kalabrijo in Apulijo, se ti odprejo nova obzorja. Začutiš prvinskost prebivalcev in pokrajine, prepleteno z zgodovinskimi zapuščinami. Nebo je modro, morje azurno, ritem prehaja iz ležernosti v počivanje in po nekaj dneh se vprašaš, zakaj v »Evropi« hitimo, če je lahko življenje tako lepo. Za vsakim vogalom te čaka presenečenje, ki te posrka s svojo intenzivnostjo in neobičajnostjo. Domačini živijo nek svoj film, naj se mi kot obiskovalci še tako trudimo, smo v njem vedno zgolj statisti. Obala se spreminja iz kilometra v kilometer, iz peščenih plaž v previsne klife, kraji pa iz baročnih umetnin v kmečke zaselke. Vsa mesta so polna umetnin in italijanskega šarma, obala ponekod divja, drugod urbana, za vse posebneže, pa se najdejo mesta kot so Alberobello in Matera, ki nikogar ne pustijo hladnega. Popolno, intenzivno doživetje neobičajnosti.«