Almanah svetovne letalske industrije

Patricia Simillon, vodja strateškega marketinga za letalske družbe pri Amadeusu, je na 1. Dnevu letalskih družb, ki je bil za južno Evropo organiziran maja 2018 v Atenah, predstavila almanah svetovne letalske industrije. V intervjuju je izdala podrobnosti.

 

Zakaj je Amadeus izdal almanah svetovne letalske industrije? Kaj je namen te izdaje?

Almanah je prvi zbir prispevkov o svetovni letalski industriji v enem poročilu. Gre za edinstveno bazo podatkov, ki zajema ključne dogodke iz leta 2017 in napovedi za leto 2018.

Leto 2017 je bilo za svetovno letalsko industrijo pozitivno – število prepeljanih potnikov, dobiček in naročila letal so se povečali. Kljub geopolitičnim, okoljskim in varnostnim motnjam sta bila povpraševanje potnikov in dobiček letalskih prevoznikov višja od pričakovanega – zlasti v ZDA in azijsko-pacifiški regiji.

S ključnimi inovacijami letalskih družb, osredotočenimi na digitalne stične točke, pridobivanje strank, maloprodajno trženje, plačila, analizo podatkov in uporabo klepetalnic, se je krepila tudi digitalna preobrazba. Napredovali so standardi NDC in One Order, ki jih sedaj uporablja že 33 letalskih prevoznikov.

Pomožne storitve so nadaljevale z dobičkom in v letu 2017 zabeležile prodajo v vrednosti 201 milijard USD, kar je za 22 % več kot leta 2016.

Nadaljeval se je tudi razvoj trenda bleisure (združevanje poslovnih in počitniških potovanj), saj so se tovrstna potovanja v letu 2017 povečala na 17 % v primerjavi z 11 % v letu 2012. Bleisure potovanja so zelo priljubljena med mladimi poslovnimi potniki, ki vidijo poslovna potovanja kot priložnost za odkrivanje sveta v svojem zasebnem času.

Tradicionalna združenja letalskih prevoznikov so začela vključevati tudi nizkocenovne partnerje, kot je družba Juneyao Airlines, ki se je pridružila združenju Star Alliance.

Združenja so prav tako nadgradila svoj tradicionalni model z novimi ponudbami skupnih podjetij in nizkocenovnih prevoznikov. Nakazan je bil tudi premik njihovega strateškega fokusa s širjenja mreže na zagotavljanje brezhibnih potovanj, ki jih omogočajo digitalne tehnologije.

Cveti tudi maloprodajno trženje. Letalski paketi so deležni vse več pozornosti – Ryanair si na primer želi postati nekakšen Amazon za potovanja.

Po drugi strani letališča vse več vlagajo v inovacije, da bi povečala ponudbo na letališču in potniku omogočila brezhibno potovanje. Nekatere nove tehnologije, ki jih letališča izvajajo za ponujanje novih storitev, so Off Airport Check-in Solutions (rešitve za prijavo na let izven letališča), Pre-check screening (kontrola pred prijavo na let) (TSA-Pre), brezgotovinsko plačilo … Med ključne novosti na področju informacijske tehnologije v lanskem letu pa štejemo računalništvo v oblaku, odprtokodno programsko opremo, virtualno resničnost, aplikacijske programske vmesnike, tehnologijo verižnih blokov itd.

Na kratko, kakšni so trendi, ki oblikujejo svetovno letalsko industrijo danes?

Ko se pomikamo v leto 2018, verjamemo, da bodo letalske družbe postale organizacije, temelječe na podatkih.

V tem kontekstu zagotavlja zmožnost novih tehnologij, da zbirajo podatke o strankah v kombinaciji s stalno povezavo na bazo potrošnikov, izjemen potencial. Povečuje se zmogljivost naše industrije, da se približamo strankam in razumemo njihove vrednote, vse večja sofisticiranost tehnologij strojnega učenja pa pomeni, da bomo lahko bolje predvideli njihovo prihodnje vedenje.

V letu 2018 pa bomo morali biti pozorni tudi na konkurenco v nizkocenovnem segmentu dolgih letov in na sodelovanje med nizkocenovnimi prevozi 'od točke do točke'.

Seveda se bomo še naprej razvijali v smeri digitalnega preoblikovanja, s pobudami, kot je 'digitalno pleme', pa bomo našim kupcem pomagali na njihovi digitalni poti!

Močno sta se izboljšala tudi zrelost in stabilnost standarda NDC. Letalski prevozniki resno in veliko vlagajo. Industrializacija standarda NDC bi se morala še naprej pospeševati.

Pričakujemo tudi, da se bo še naprej razvijal način, na katerega letalski prevozniki širijo svoje produkte, saj želijo z razumevanjem produktov, storitev in udobja, ki jih potniki cenijo, potnike zadovoljiti v sleherni fazi njihovega potovanja. Tak pristop bo podpiral prodajo nadgrajenih (dražjih) izdelkov in maloprodajno trženje, vse to pa bo omogočal standard NDC Mednarodnega združenja za zračni transport IATA.

Predvidoma naj bi število prepeljanih potnikov leta 2023 doseglo 6 milijard – že leta 2017 je namreč preseglo 4 milijarde, letna rast prometa pa se bo do leta 2013 predvidoma povečala za 4,7 %.

Kateri so glavni izzivi NDC za letalske prevoznike in potovalne agencije?

Pri Amadeusu menimo, da lahko standard NDC vsem zagotovi nove prednosti, če se izvaja na način, ki resnično upošteva potrebe vseh akterjev. S tem namenom je Amadeus oblikoval NDC-X, namenski program za spodbujanje industrializacije NDC in zagotavljanje njegove uspešnosti pri vseh akterjih v potovalni industriji. Osredotočen bo na primere praktične uporabe standarda NDC in temeljil na pristopu preverjanja in učenja, da bi zagotovil izboljšane zmogljivosti za letalsko industrijo.

Da bi NDC resnično zaživel, moramo ustvariti realen standard ne le za sam protokol, temveč tudi za način njegovega izvajanja. Prav tako moramo zagotoviti, da ustreza tudi zahtevam prodajalcev potovanj. Seveda mora biti NDC podprt s pravo ekonomiko, da bi lahko spodbudil naložbe in da bo sprejet. To ni nekaj, kar Amadeus lahko naredi sam. Če želimo, da NDC uresniči, kar obljublja, mora sodelovati celotna potovalna industrija.

V marcu smo napovedali, da je Flight Centre glavna stranka v oblikovanju nove Amadeusove rešitve za agencije, ki ponujajo poslovna in zasebna potovanja. Poleg tega je Amadeus že začel sodelovati z več letalskimi družbami, da bi opredelil rešitev, ki potovalnim agentom omogoča dostop do potovalnih vsebin z uporabo standarda NDC. Cilj je narediti NDC vsebino enostavno in primerljivo, da lahko ponudniki in prodajalci potovanj svoje storitve potnikom nudijo preprosto, hitro in natančno.

Medtem, ko se industrija premika k novim pristopom do trženjskih in tehnoloških standardov, kot je NDC, moramo poskrbeti, da v mislih ohranimo našo končno stranko, tj. potnika. Ta si želi dodatnih storitvenih ravni, ki jih predstavljajo bogate, prilagojene ponudbe, hkrati pa želi te ponudbe primerjati in kupovati preko kanala, ki ga izbere sam.

Kaj menite, da so dejavniki, ki jih potniki najbolj cenijo?

Za potnike je pomembna kombinacija treh stvari: PRODUKT, STORITEV (vse, kar zadeva produkt: naj potujem preko potovalne agencije ali naj uporabim zbiralnik vsebin? Kje lahko najdem vse informacije v zvezi s produktom?), UDOBJE: morda ne želim več kot enega postanka.

Vsak potnik bo cenil različne elemente, odvisno od svojega razloga za potovanje in edinstvenega položaja. Na primer, če potujem poslovno, morda cenim bolj 'udobne' ponudbe, ki omogočajo prilagodljivost in prihranek časa.

Ampak vsem ne ustreza enak pristop. Mlada mamica, ki potuje z otrokom, bo prednost verjetno dala storitvam, taista mati na službenem potovanju pa bo veliko bolj cenila udobje. Z 'udobjem' mislimo; dolžino leta, enostavnost rezervacije in oddaljenost od letališča.

Če omenjene elemente razporedimo med različne tipe potnikov, si lahko ustvarimo jasno sliko o tem, kako prilagoditi ponudbo glede na vrednote potnikov in s tem dvigniti prodajno vrednost posameznega produkta.

Kadar potnik išče določen let in mu letalski prevoznik ne zna prikazati, kako se razlikuje od svojih tekmecev z vidika produkta, storitev ali udobja, bo potnik svojo odločitev utemeljil le na podlagi informacij, ki so dostopne na spletu – cene in urnika leta. To je zapravljena priložnost, saj bi potniku sicer lahko prodali nekaj, kar si želi, obenem pa mu omogočili, da izkusi edinstveno ponudbo naše letalske družbe.

Za letalsko družbo je koristno, če razume, kako potniki sprejemajo odločitve. Za tem stoji močna gospodarska teorija. Teorija omejene razumnosti je teorija ekonomskega odločanja, kjer človeški možgani namesto popolne izbire iščejo možnost, ki se zdi učinkovita in zadovoljiva. Z razumevanjem tega načina razmišljanja lahko letalski prevozniki informacije predstavijo na način, ki prikazuje vrednost ponudbe ali določeno dodatno sestavino. Potniki bodo tako zadovoljni, da so sprejeli pravo odločitev, družba pa bo spodbudila prodajo dražjega produkta ali storitve.