Luksuz v Havani brez konkurence

Gran Hotel Manzana Kempinski, ki se ponaša s petimi zvezdicami je nedvomno najboljši hotel, ne le v Havani, temveč na Kubi. Odprli so ga leta 2017 in danes se že lahko pohvalijo z odličnimi rezultati. O hotelu in poslovnih izzivih, s katerimi se srečujejo smo se pogovarjali s pomočnikom generalnega direktorja in direktorjem prodaje in marketinga Alessandrom Benedettijem.

Zakaj je hotel boljši od drugih oziroma v čem se razlikuje?

Do prihoda Kempinskega v Havano, Kuba ni imela nobenega hotela, ki bi svojim gostom nudil takšen luksuz. Na Kubo je prinesel visok nivo storitve. Konkurenco imamo, toda na nivoju Kempinskega nikakor ne. Hotel smo odprli 7. junija 2017, ima 246 sob, od tega je 50 suit. Največji je predsedniški apartma s 150 kvadratnimi metri. Hotel je bil renoviran in se danes ponaša s prefinjenim art-deco stilom, francoskimi okni in visokimi stropovi. Slednje smo želeli ohraniti, saj so prav tukaj, kjer sedaj sedimo, predvajali prvi nemi film. Rad bi dodal še to, da je stavba v 100% lasti kubanske vlade oziroma državnega podjetja za turizem, Gaviota. Zanimiv prostor v hotelu se nahaja v prvem nadstropju, kjer je Constante Bar iz katerega je pogled na najbolj znan bar v Havani, El Floridita. Svoj sloves so dobili zaradi slavnega gosta, ki je redno zahajal tja, pisatelja Ernesta Hemingwaya.

Od kod prihaja ime hotela?

V španščini pomeni »manzana« jabolko, pomeni pa tudi mestno območje oziroma ulico. Havana je namreč sestavljena iz manjših enako velikih območij, ki ga obkrožajo ulice. Zato so domačini začeli govoriti temu prostoru New York oziroma »la gran manzana«, tj. »veliko jabolko«. Stavba je bila zgrajena leta 1894, v njej je bilo prvo nakupovalno središče v Havani.

Koliko je zaposlenih v hotelu?

Trenutno imamo zaposlenih 389 ljudi. Velika večina so kubanski državljani. Samo 13 nas prihaja od drugod. Število ljudi, ki prihajajo iz tujine je omejeno s strani države, zato jih tukaj nimamo veliko. Ker nimamo visoke in nizke sezone ostaja število zaposlenih enako skozi vse leto. Smo pa edini hotel, ki zaposluje toliko tujcev, saj smo potrebovali strokovnjake iz tujine in vlada je to odobrila.

Kako je pa s plačami za Kubance? Vemo, da so plače na Kubi zelo nizke, tudi manj kot 20 dolarjev.

Plače na žalost določi kubanska vlada, mi smo jim seveda pripravljeni plačati več. Imajo pa napitnino, ki se razdeli med zaposlene, 10 odstokov od storitve. Največja motivacija za kubanske državljane, ki so zaposleni pri nas je to, da smo mednarodno podjetje in da se lahko pri nas veliko naučijo. Zato imamo v hotelu zaposleno vodjo usposabljanja, ki zagotavlja različne treninge. To je bilo na začetku kar težko, saj moramo vedeti, da domačini, ki delajo pri nas, niso še nikoli potovali, niso bili v nobenem hotelu in tudi ne v kakšni boljši privatni restavraciji. Nimajo modela, kakšna naj bi bila storitev, ki jo pričakujemo v Kempinskem. Potrebno se je zavedati, da gostje, ki plačajo od 400-700 USD na nočitev pričakujejo vrhunsko storitev.

Kako je pa z znanjem angleškega jezika?

Znanje angleščine je še vedno težava. Seveda jih tudi na tem področju usposabljamo in to bomo tudi nadaljevali. Velika prednost naših zaposlenih je, da so večinoma univerzitetno izobraženi ljudje, prihajajo pa iz različnih poklicev.

V čem se najbolj razlikuje delo v tem hotelu v Havani in katerimkoli drugim Kempinski hotelom?

Največje razlike so pri delu F&B (Food and Beverage), saj so težave z nabavo. Na Kubi je pač tako, da včasih določenih stvari ni. In tudi mi jih ne moremo dobiti. Največ izzivov ima šef kuhinje, ki mora biti kreativen s sestavinami, ki jih ima na voljo. Kuba je zelo zaprta država in je zelo drugačna recimo od Nemčije. Pomanjkanja so na vseh področjih. Druga razlika je ta, da smo edini Kempinski hotel, ki ne more delati s programom Opera. Opera je ameriški sistem in vse kar je ameriško, na Kubi ne deluje. Sistem, ki ga zdaj uporabljamo ni dober, narejen je za all-inclusive hotele. Mi vsako rezervacijo, ki jo dobimo vnesemo ročno in tako tudi posodabljamo, kar je zelo zamudno.

Naslednja težava so telefonske linije. Vsak oddelek ima svoj proračun in oddelek rezervacij ne more zlahka poklicati stranke v Evropi, saj lahko ta en klic pomeni ves proračun, ki ga ima. Globalni distribucijski sistem se na Kubi ustavi, nismo na Booking.com, niti expedia.com in ne sprejemamo ameriških kreditnih kartic. Na Kubi ameriške plačilne kartice namreč ne delujejo. Pa ne samo ameriške, tudi švicarske. Vse finančne transakcije so zelo zapletene in dolgotrajne.

Zelo nas omejuje tudi, da smo na t.i. črni listi ameriške vlade. To pomeni, da ameriški državljani uradno ne smejo tukaj porabiti denarja. Ameriški gostje še vedno prihajajo, vendar je veliko tistih, ki mislijo, da pri nas ne morejo bivati.

Pa najbrž se razlikujete tudi po tem, da ta hotel ni prikljopljen na javni vodovod?

Stara Havana ni povezana z vodnim sistemom Havane. Ker smo tudi mi v tem delu, tudi ta stavba ni povezana. Vso vodo, ki jo imamo je v naših rezervoarjih v kleti. Vsak dan nam pripeljejo vodo. Vsakodnevno skrbno preverjamo nivo vode, kar je zelo stresno. Sicer sedaj gradijo povezljivost z javnim vodovodom, ampak bo najbrž še trajalo nekaj časa.

Kako ste pa svojim gostom zagotovili brezplačen internet? Internet na Kubi je drag in počasen.

Vsi naši gostje imajo brezplačen dostop do interneta. Tudi to je bilo sprva za kubansko vlado nesprejemljivo, vendar imamo sedaj dogovor z državnim dobaviteljem in imamo t.i. zaprti internetni sistem, kar pomeni, da internetne kartice, ki jo kupite na ulici, ne morete uporabiti pri nas. Tega nismo želeli, saj bi drugače imeli veliko ljudi okrog hotela, ki bi se želeli priklopiti na naše omrežje. Tako imamo svoj sistem in vsak gost dobi uporabniško ime in geslo za internet.

Hotel ste odprli 7. junija 2017? Kako ste zadovoljni z rezultati?

Zelo smo zadovoljni, čeprav je bilo leto 2017 za nas res težko, predvsem zaradi nove ameriške administracije in zaradi orkanov. Po zelo dobrih letih za Havano, 2015-2016, takoj po naši otvoritvi, smo vedeli, da se bomo borili. Kljub temu smo zelo zadovoljni, da ohranjamo ceno na visoki ravni in da smo zasedeni med 40-50 odstotkov skozi vse leto. Cena za nočitev z zajtrkom je med 400-700 dolarji, kar je ena izmed najvišjih cen, ki jih imajo hoteli Kempinski. Zadovoljni pa smo tudi z vidika zadovoljstva strank, saj smo na Kubo prinesli vrhunsko storitev in s tem odprli nov segment, luksuzni trg.

Vaš hotel je prvi Kempinski hotel v tem delu sveta. Kakšni so načrti za prihodnost?

Zaenkrat lahko z gotovostjo povem, da bomo konec leta 2019 odprli hoteli v Dominikanski Republiki. Iščemo še več primernih lokacij na Kubi.

Foto: Nataša Muller