Naj dopust organizirajo strokovnjaki

Nekatere ljudi veseli načrtovanje dopusta in brskanje po spletu za ugodnimi letalskimi vozovnicami, nekaterih pa ne. Slednji se odločajo za potovanje s turističnimi agencijami, sedaj pa se je na našem trgu pojavilo tudi butično načrtovanje potovanj, ki je v tujini že dobro poznano in odpira nove možnosti.

»Naše storitve so na voljo za tiste, ki se v poplavi informacij ne znajdejo dovolj dobro, nimajo idej ali pa enostavno nimajo časa, da si organizirajo svoje potovanje«, pove mag. Nina Simić, prva slovenska butična načrtovalka potovanj. »Večina se name obrne z besedami, da se jim ne da več mesecev ukvarjati s planiranjem dopusta«. Zakaj potem enostavno ne gredo na pot s turistično agencijo? V tem primeru samo plačajo in grejo, na lokaciji jih čaka vodič, program je določen. Razlika je v tem, da pri meni dobijo popoln načrt, na počitnicah pa so prepuščeni sami sebi. Gre za ljudi, ki bi želeli ohraniti avtonomijo na potovanju – ne da se jim čakati cele skupine, se z njimi družiti, želijo raziskovati po svojem načrtu ali imajo posebne želje glede določene destinacije«, pojasni Simićeva, ki sicer nima težav s tem, da svoje stranke preusmeri na turistične agencije, če oceni, da je to zanje bolj primerno. Meni, da je dobro imeti že nekaj predhodnih izkušenj preden se odpravimo na daljše samostojno potovanje, da ni prevelikih zapletov. »Mogoče se bo izkušenim potnikom to zdelo smešno, ampak zaplete se lahko že pri osnovnih postopkih na letališču ali če ne govorimo nobenih tujih jezikov«, še doda Simićeva.

Seveda se pojavi tudi razlika v ceni aranžmaja, če gremo na pot sami ali z agencijo, saj načrtovalec zaračuna le svojo pomoč. Stroški storitve se delijo med vse osebe, ki potujejo. Cena velja za izdelan načrt in ne za število oseb. V primeru povezovanj z določenimi podjetji ali agencijami mora načrtovalec paziti, da to pomeni ugodnejše storitve za stranke in ne višjih cen zaradi raznih provizij. »Stranke pozorno poslušam in se potrudim najti res najboljšo lokacijo zanje, ter kombinacijo izletov in zanimivih ogledov po čim bolj ugodnih cenah. Gre za časovni, (pri načrtovanju in na poti) kot tudi denarni prihranek. Kot načrtovalka se namreč potrudim, da je prihranek pri letalskih vozovnicah, nastanitvi, izletih in drugih aktivnostih toliko večji kot, če bi iskali vse to sami ali preko agencij, da nadomesti strošek moje storitve«, pravi Simićeva. Seveda pa se mora včasih tudi načrtovalec potovanj povezati s kakšno od lokalnih agencij, če potovanja ni mogoče ali ni smiselno drugače izvesti. Takšen primer je safari nekje v Afriki, kamor se večinoma bolj splača iti z lokalno agencijo (pod predpostavko, da večina strank ni ravno vešča vožnje džipa po divjini, ne pozna poti, lokalni vodiči pa si tudi namignejo, kje se trenutno nahajajo živali in podobno).

Pa se pri nas ljudje že odločajo za tovrstne storitve?

»Preteči mora še nekaj časa, preden se bo miselnost tudi pri nas spremenila. V tujini je ta posel že dobro razvit, saj so tudi storitve same po sebi bolj cenjene. Pri nas vsak pomisli, da bo raje vse sam poiskal, da ne bi plačal nekomu, pa čeprav bo našel dražjo opcijo, neprimerno lokacijo zase ali ob nepravem času«, meni Simićeva, ki nam razkrije koliko te storitve zares stanejo, saj je to običajno eno prvih vprašanj potencialnih strank: »Cene so, vsaj pri meni, določene glede na trajanje potovanja, eksotičnost destinacije ter izbiro paketa (online pomoč med potovanjem stane malo več). Cena storitve se tako giblje okrog 10-20 % vrednosti celotnega aranžmaja za eno osebo (torej je še ceneje, ko jih potuje več skupaj po običajno istem načrtu). Moramo vedeti, da lahko na Tajskem dva tedna s celotnim programom staneta recimo 1000 evrov, na Sejšelih pa verjetno hitro preko 1500 do 2000 evrov, zato je težko govoriti o ceni brez pravega primera«.

Potrebno znanje načtrovalca

Od kod pa načrtovalcu sploh znanje za to, da drugim lahko načrtuje dopust? »Zelo pomembne so osebne izkušnje. Veliko lažje je svetovati strankam, ki se najprej obrnejo name z idejo. Iz glave naštejem nekaj idej glede na izbran termin in želje glede doživetij na destinaciji«, pojasni Simićeva. Načrtovalec pomaga tudi z napotki, kako se znajti na določeni destinaciji ali v neugodnih situacijah. Poleg zasebnih potovanj, pa lahko pomaga tudi pri poslovnih potovanjih, tu so v prvi vrsti samostojni podjetniki in direktorji manjših do srednjih podjetij, ki se z organizacijo običajno ukvarjajo sami, kljub časovni stiski ali pomanjkanju tovrstnih izkušenj.