INTERVJU: Dejan Hojnik, Hotel City Maribor

Hotel City Maribor**** leži na eni izmed najlepših lokacij v mestu ob Dravi. S svojim modernim pridihom, lokacijo v centru mesta, panoramsko teraso in gostoljubjem, je idealna izbira za goste, ki želijo uživati v nepozabnem razgledu na reko Dravo in Pohorje. Tudi o tem smo se med drugim pogovarjali z vodjo odnosov z javnostmi hotela, Dejanom Hojnikom.

Razen čudovitega razgleda, kaj je tisto, kar bi rekli, da vas odlikuje?

Zadali smo si nalogo, da bomo v SV Sloveniji najboljši v ustvarjanju ekskluzivne ponudbe in izjemnih trenutkov za naše goste in poslovne partnerje. Cilji in trud so se obrestovali, saj smo tako doma kot v tujini prepoznani kot hotel z najvišjimi standardi, z odlično obiskanostjo in zadovoljnimi gosti, ki se vedno znova vračajo. Vsakodnevno ustvarjamo trajne vrednosti znotraj našega hotela in gostinske ponudbe. Prav tako so naši zaposleni predvsem ljudje z globokim čutom za etiko in razumejo, da je vsa storitev naše organizacije osebna. Na ta način smo utrjeni v našem okolju kot organizacija, ki vas razume in vam ponuja prvovrstno doživetje ter domačnost, ki je v stresnem okolju poslovnega sveta še kako dobrodošla.

Koliko gostov sprejme hotel in katerih je največ?

Hotel lahko sprejme 158 gostov v treh različnih kategorijah (STANDARD, SUPERIOR in SUITE). Število lahko povečamo vse do 200, v kolikor uporabimo tudi dodatna ležišča. Avstrijski in Nemški gosti so zastopani v najvišjem odstotku, takoj za njimi pa sledijo domači gosti.

Mariborčani so že navajeni, da se veliko poslovnih dogodkov odvija prav pri vas. Kako velik pa je vaš kongresni center?

Res je. Kongresni center se je v vseh letih delovanja že dodobra zasidral v spomin tako lokalnemu prebivalstvu, kot tujim podjetnikom, za kar smo izredno veseli. Vse dni v letu ponujamo moderno opremljene kongresne dvorane z dnevno svetlobo, odlično oskrbo udeležencev, povratne prevoze do bližnjih letališč itn. Kongresni center ima pogoje za izvedbo nepozabnega dogodka do 400 oseb. Ne glede na naravo dogodka nam je pomembno, da dogodek organiziramo kakovostno. Potrudimo se, da dogodek izpeljemo na najvišji ravni in usklajeno z željami in pričakovanji stranke. Za goste dogodka so zagotovljena tudi parkirišča v lastni podzemni parkirni hiši.

Se vam zdi kongresni center ključen za dobro delovanje hotela v centru mesta, ali ja kaj drugega bolj pomembno za goste?

Kongresni center je ključen za nas, predvsem v lokalnem in nacionalnem pomenu. Če pogledamo širše, smo poslovni hotel in kongresni center, kar je le del tega mozaika. Za poslovneže, ki so med glavnimi gosti, je hotelska izkušnja pomembna tudi v sklopu vsakodnevnega tempa. Tempa, ki je precej drugačen kot takrat, kadar v hotel vstopimo kot turisti. Razumemo potrebe in želje poslovnežev, ki lahko pri nas opravijo sestanke, konference in poslovna druženja. Razumemo, da so jim primarnega pomena čas, funkcionalnost, učinkovitost in odzivnost. Velik poudarek pa dajemo še umirjenemu okolju in vrhunski postrežbi. Vse to je jamstvo, da se v Hotelu City Maribor**** regenerirate v stresnih dnevih.

Kaj ponujate na področju kulinarike?

Vsem obiskovalcem Maribora in seveda njegovim prebivalcem so široko odprta vrata A LA CARTE restavracije City Terasa, kjer sredi Maribora diši po Jadranu. City Terasa, letos uvrščena med 10 najboljših hotelskih restavracij v Sloveniji, pod vodstvom chefa Davorina Verliča ponuja impresiven nabor jedi, v katerih se prepleta moderen in tradicionalen sredozemski okus.

Od dimljene juhe jadranskega jastoga do hladnih in toplih prigrizkov in izbranih mesnih in morskih specialitet, med katerimi so na meniju najboljše bele ribe – kovač, škarpina, zobatec, brancin, orada, romb, jastog in hobotnica. Vse morske jedi so iz dnevno svežega ulova iz Jadranskega morja in pripravljene s poudarkom na sezonskih bio sestavinah. Ljubitelji mesa imate na voljo vse od roast beefa, govedine angus do pljučnega fileja black angus, odlično pa poskrbimo tudi za vegetarijance in vegane.

Gostje, predvsem tuji, najbrž ne prihajajo v hotel zaradi hotela samega, ampak zaradi poslovnih priložnosti, spoznavanja mesta in okolice ter lokalne ponudbe. Kako pa ste povezani z lokalnimi ponudniki?

Kot sem že omenil je naš primarni gost hotela v vseh pogledih poslovni gost. Zato je naša strategija razumeti poslovneže, katerim je najbolj pomembna valuta čas. Vemo, da je hotel le del njegovega potovanja in da je naš gost prišel po doživetje in ne le bivanje, zajtrk ter odhod. Iz tega vidika smo tesno povezani s ponudniki, ki nudijo storitve, pomembne za našega gosta (taxi služba, prevozi do letališč, lokalne restavracije, TIC, cvetličarji…).

Kaj v Mariboru priporočate gostom?

Ker poslovni gostje preživijo večino časa v kongresnem centru, na sestankih ali na poti, jim z veseljem rezerviramo kakšno masažo, organiziramo prevoz do Pohorja, obisk enega izmed mnogih vinarjev v okolici, splavarjenje, v zimskem času pa obisk stojnic na Trgu Leona Štuklja.

Kakšen je interes mesta in Zavoda za turizem, da se hoteli in ponudniki povežejo med seboj? Kako je s tem v praksi in kje vidite možnosti za napredek, nadgradnjo tega sodelovanja?

S strani mesta in Zavoda za turizem je interes po povezovanju in skupni promociji produktov in destinacije, vendar potrebuje mesto pravilno strategijo turizma in fokus. Seveda je težko tekmovati z Ljubljano, ki ima kot prestolnica prednost, namreč Ljubljana je to izkoristila in ima izredno strategijo in fokus postati kongresno mesto, kar ji odlično uspeva. Menim, da bi se moral tudi Maribor fokusirati na en produkt, v smislu, da lahko postane bodisi kongresna destinacija, bodisi športna destinacija ali pa kulturna prestolnica, ne moremo pa biti hkrati v ospredju na vseh področjih. To, da postanemo najboljši v eni izmed panog je bolj verjetno, vendar le s pravilno strategijo in s sredstvi, ki bi omogočila razvoj mesta v določeni smeri. Za tovrsten preboj je nujno potrebna primerna infrastruktura. V kolikor se bomo enako osredotočali na vsa prej omenjena področja turizma, bomo od vsega dobili le drobtinice z izjemo nekaterih projektov. To je tema, ki se na našem koncu odpira že od samega začetka in dokler ne bo jasno začrtane strategije mesta, ne bo prave povezanosti.