INTERVJU: Vibracije zvoka

Življenje Mateje Bobek je z glasbo prepleteno že od malih nog. Odraščala je v pevski družini, se s petjem srečevala v raznih zborih in sestavih, kjerkoli je imela možnost. Danes si svojega življenja brez gonga, himalajskih posod, kristalne lire in drugih manjših inštrumentov ne predstavlja več.

Kako dolgo se že ukvarjate z vibracijami zvoka ter kje in kako se je vse skupaj pričelo?

Poglobljeno sem učinke zvoka začela raziskovati pred 15 leti ob rehabilitaciji po hujši poškodbi, ko mi je po srečnem naključju v roke prišla knjiga Shirlie Roden »Zdravljenje z glasom«. Gospo sem tudi osebno spoznala ter z njo sodelovala in pridobila pomembne izkušnje. S holističnimi inštrumenti sem se v Termah Olimia spoznala 5 let nazaj in se v njih »zaljubila«. Danes si svojega življenja brez gonga, himalajskih posod, kristalne lire in drugih manjših inštrumentov ne predstavljam, ker mi v vsakdan prinesejo pozitivno energijo, pomagajo ohranjati stanje čiste ljubezni, z njimi pa delim dobre vibracije tudi med druge.

Kakšne zdravilne učinke ima zvok in kako deluje na telo?

Človeško telo je podobno edinstvenemu, natančno uglašenemu glasbenemu inštrumentu. Vsak atom, molekula, celica, tkivo in organ, neprestano oddaja frekvenco na telesni, čustveni, duševni in duhovni ravni. Zvočna kopel je sprostitvena tehnika, ki pomaga pri umirjanju uma in sproščanju telesa. Kopel deluje globinsko in intenzivno na vsako celico v telesu. Ko se um prepusti zvoku, pride do občutka brezčasja, lebdenja. Gong kopel je zvočno popotovanje onkraj časa in prostora za vsakega posebej, ker ima vsak od nas svojo lastno frekvenco oz. vibracijo, prav tako tudi naši organi, celice, DNK... Kopel našim celicam pomaga, da se povrnejo na izvorno kodo in se lažje regenerirajo.

Kakšne so vaše tehnike oziroma kaj ponujate obiskovalcem?

Pri zvočnem tretmaju uporabljam preplet holističnih inštrumentov (gong, himalajske posode, kristalno liro…) ter svoj glas. Ravno s kombinacijo vseh holističnih inštrumentov dosežemo izjemno bogato sozvočje ter rezultat globoke sprostitve. V Termah Olimia izvajamo zvočno kopel z gongom vsak dan. Posebnost je prva sreda v mesecu, ko se v Wellnessu Orhidelia izvaja t.i. Zvočni dan. Izvajamo tudi zvočne kopeli v vodi, v čudoviti zvočni jami, kjer izvajamo med drugim 6 zvočnih vibracij. Občasno v vodni jami goste presenetimo s kristalno liro in petjem opernih arij, ki pustijo pri gostih poseben pečat. Trenutno smo v fazi izobraževanja za zvočne terapevte in zvočne maserje po tehniki inštituta Petra Hessa.

Nam lahko podrobneje predstavite zvočno kopel z gongom?

Z veseljem. V uvodu namenim nekaj besed učinkom zvoka, namenu zvočne kopeli. Nato uporabnike s sproščujočim glasom vodim v proces sproščanja po posameznih delih telesa, da se telo zares sprosti in se misli upočasnijo. Pri zvočni kopeli udeleženci čim bolj udobno ležijo na ležalnikih ali sedijo na stolu. Najprej jih postopoma vodim v proces sproščanja, nato se predajo zvokom, ki blagodejno vplivajo na telo in duha. Vibracija zvoka ostane v celicah telesa vsaj 48 ur po zvočni kopeli. Priporočljiv obisk zvočne kopeli je enkrat tedensko, da ohranjamo stanje ravnovesja na fizičnem, mentalnem, čustvenem ter duševnem nivoju. Na koncu dodam petje manter ali meni ljubih skladb, z življenjsko podpornimi sporočili.

Doživetje z vami je nekaj posebnega, saj uporabljate tudi kristalno liro, pojoče posode in vaš glas? Kaj takšno zvočno doživetje prinese obiskovalcu?

Hvala. Meni posebno ljuba je kristalna lira, ki mi je odprla vrata do poslanstva, s katerim ustvarjam in se v globini duše poistovetim. Ko odkriješ sebi lastno vibracijo, lahko zdraviš sebe in ozaveščaš svoje življenje ter daješ tisto največ, kar si sposoben v danem trenutku. Večkrat se ob dodatnem petju odprejo notranja vrata srca, ko znajo udeleženci, zaradi dotika čiste ljubezni in sočutja skozi glas, tudi zajokati. Obiskovalcu zvočno doživetje vzbudi prijetne občutke, sproščenost, harmonijo v telesu in duhu ter jasne misli.

Ali je mogoče z dolgotrajnejšimi zvočnimi terapijami tudi zdraviti telo?

Zvok je valovanje, ki ga ustvarjajo nihajoči delci ali telesa. Je energija, ki se nahaja povsod v naravi, človeškem svetu, v vesolju, kar so odkrila že ljudstva globoko pred našim štetjem. Je vsesplošen, neomejen energijski vir do razširjene zavesti, globinskega zdravljenja telesa in duhovne izpolnitve. Starodavne doktrine trdijo, da sta življenje in zdravje odvisna od nepretrganosti razmerij ter usklajenosti odnosov v duhu in telesu, v družbi in naravi, ko se ista razmerja ustvarijo s harmonijo zvokov. Tako s simfonijo tonov, nadtonov, podtonov ustvarimo ravnovesje in ohranjamo ali pomagamo povrniti zdravo obliko celicam telesa in duha.

Ali se lahko izvajanja zvočnih terapij naučijo tudi drugi? Ponujate kakšno izobraževanje?

Zvočnih tretmajev se lahko nauči praktično vsakdo, ki ima spoštljiv odnos do življenja, inštrumentov ter seveda voljo in željo do raziskovanja učinkov zvoka. Primarno vsak posameznik, ki se poda na pot zvoka, skozi tovrstne inštrumente vzpostavlja ravnovesje pri samemu sebi na vseh nivojih bivanja, torej fizičnem, mentalnem, duševnem in duhovnem. Posledično pa širi dobrobit skozi zvok tudi med ostale ljudi. Generalno je potrebnih veliko dobrih vibracij za lepše odnose v družbi, da bomo ljudstvu dvignili zavest in s skupnimi močmi vzpostavili harmonijo v svetu.

Nam lahko poveste kaj več o vaši magistrski nalogi, v kateri boste dokazovali vpliv zvoka na telo in bioenergetski potencial?

Zaključujem magistrski študij, kjer bom ob zaključku magistrske naloge v empiričnem delu raziskovala učinke zvoka na telo, bioenergetski potencial in čakre ter učinek dokazovala s Kirlianovo kamero, s katero lahko slikamo avro. Že leta 1929 je ruski znanstvenik Kirlian zaključil različne eksperimente in razvil aparat, Kirlianovo kamero, ki lahko posname naše bio-polje. Skoraj 100 let kasneje nam je na voljo mnogo naprednejša tehnologija, ki v realnem času lahko posname in spremlja lastnosti našega bio-polja (barvo, intenzivnost, velikost avre…) Ena od prednosti te posebne naprave je v tem, da lahko v živo spremljamo ovoj naše avre, njeno barvo in moč, ter odprtost in pretočnost posameznih čaker ob poslušanju holističnih zvokov ali masaže na telesu. To je lahko za nekoga izjemno zanimiva, prijetna in koristna informacija, ki nam pomaga dodatno razumeti sebe, dvigniti zavest in držati sebe v stanju dobrega, zdravega počutja ali pravočasno preprečiti morebitno bolezen.

Kaj bi priporočali ljudem, kako si lahko z zvokom sami pomagajo?

V vsakem stanovanju je dobrodošla vsaj ena himalajska posoda, da si lahko igrate sami za sprotno sprostitev in vzpostavljanje ravnovesja. Zvočne meditacije so dandanes preko avdio–vizualnih kanalov na razpolago prav vsakomur vedno in povsod. In pa ne pozabite na svoj lastni inštrument, ki ga nosite s seboj, to je vaš glas, ki odpira vrata do vašega srca in čiste ljubezni s samim seboj.