Slovenci ostajamo zvesti destinaciji Hrvaška

Slovenci dopust še vedno najraje preživljamo v sosednji Hrvaški. Kot turisti se po obisku uvrščamo na drugo mesto in smo najbolj navdušeni nad Jadranom. Vedno pogosteje pa Hrvaško obiskujemo tudi izven glavne sezone.

Anita Mlakar

O ponudbi in novostih, ki jih letos pripravljajo na Hrvaškem smo govorili z Metko Bradetič, direktorico Predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji.

Kako dolgo ste že direktorica Predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji in kakšna je pravzaprav vaša vloga?

Na mestu direktorice predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji sem sedaj dobro leto in pol, ravno dovolj, da sem spoznala partnerje in izzive slovenskega trga. To je tudi glavna vloga direktorja predstavništva, kar pomeni, da moram spremljati vsa gibanja tako na gospodarskem kot tudi strokovnem področju, oziroma analiziranje in spremljanje trendov in gibanj na slovenskem trgu. Naloga predstavništva je promocija Hrvaške kot destinacije, ki je na trgu kot je Slovenija zelo specifična. Slovenci izredno dobro poznajo Hrvaško in zato moramo biti velikokrat izvirni pri tem početju. Predstavništvo prav tako ponuja podporo hrvaškimi turističnim akterjem, ki jih na različne načine povezujemo s slovenskimi.

Kateri so še neodkriti ali ne dovolj izkoriščeni potenciali Hrvaške v turizmu?

Hrvaški potenciali se skrivajo v turističnih produktih zdravstvenega, kongresnega in kontinentalnega turizma, navtike, pred in posezone. Prav promocijo teh področij turizma bomo v hrvaški turistični skupnosti dodatno pospešili v naslednjem letu. Tako pri zdravstvenem turizmu kot pri navtiki gre za segmenta z velikim potencialom. Poslovni turizem je zagotovo eden najbolj perspektivnih turističnih produktov, ki lahko prispevajo k povečanju konkurenčnosti hrvaškega turizma. Gre za produkt, ki ima pozitivne učinke tudi na nekatere druge izzive hrvaškega turizma, kot so podaljšanje turistične sezone, izkoriščenost hotelskih kapacitet in povečanje turistične potrošnje.

Katere so letošnje novosti v ponudbi?

V hrvaški turizem bo v prihodnjem letu vloženih 800 milijonov evrov. Od tega bo 300 milijonov odpadlo na investicije v javnem sektorju, 500 milijonov pa v privatnga. Načrtujemo odprtje več kot 40 novih ali obnovljenih hotelov. Aktivirali naj bi še neuporabljeno državno lastnino in zmanjšali administrativne bariere. Pred vrati je tudi sprememba Zakona o turističnem zemljišču, s čimer naj bi se odprla vrata številnim investitorjem, še posebej na področju kampinga.

Ali je prednost Hrvaške in razlog za rekorden obisk v zadnjih letih tudi njena varnost?

V času, ko se Evropa še naprej sooča z določenimi pritiski imigrantske krize, je pomembno poudariti, da je Hrvaška le tranzitna dežela brez imigrantske krize, v kateri se migranti zadržujejo le kratek čas. Vse hrvaške turistične destinacije in kompleksi, vključno z glavnim mestom Zagreb, so tudi v času največjega pritiska in števila migrantov v tranzitu, v lanskem letu funkcionirali povsem normalno in je realizirana rast turističnega prometa. Hrvaška je varna turistična država, kjer državne institucije sodelujejo in izvajajo vse aktivnosti, s ciljem nemotenega poteka turistične sezone. To je naša prednost, ne mislimo pa, da je to edini razlog rekordne rasti. Teh je veliko več.

Kaj se dogaja s cenami v ponudbi. Se bodo te letos dvignile?

Hrvaška konstantno vlaga v turizem, v izboljšanje infrastrukture s strani lokalne, regionalne samouprave in tudi s podporo ministrstva za turizem, Hrvaške turistične skupnosti in vseh subjektov turističnega sistema. Zasebni subjekti za svoje storitve samostojno formirajo cene na trgu, po že znanem principu povpraševanja in ponudbe. To pa ne pomeni, da v ponudbi ne morete najti tudi aranžmajev s polpenzionom že od 30 evrov. Drugače, uradnih podatkov o morebitnih podražitvah zaenkrat nimamo, se pa vsako leto znova zastavlja vprašanje o razlikah v cenah med glavno sezono in obdobji pred in potem. Te seveda obstajajo vsepovsod po svetu, tako tudi pri nas.

Kam se po obisku uvrščamo Slovenci in kako pomembno vlogo igramo v segmentu hrvaškega turizma?

Slovenci se nahajate zelo visoko, z deležem 10,49%, ste pri samem vrhu seznama in ste drugi najbolj pomemben emitivni trg. Ste naši zvesti gostje, ne le v srcu sezone, temveč rast prihodov in nočitev Slovencev opažamo tudi v obdobju pred in po sezoni. Slovenija je namreč zaradi bližine, skupne mentalitete in izredno dobrega poznavanja, eden najbolj primernih trgov, na katerih Hrvaška lahko izvaja aktivnosti promocije in motivacije prihodov v času izven glavne sezone. Menim, da je to pripeljalo do boljših rezultatov v zadnjem obdobju.

Kaj pa privablja Slovence na Hrvaško izven sezone?

Produkti, kot so vrhunska kulinarika, enologija, kultura, wellness in aktivni način preživljanja prostega časa so Slovencem kot pisani na kožo. Tudi kontinentalni del Hrvaške je v zadnjih letih veliko bolj zanimiv slovenskemu gostu. Iz leta v leto vedno bolj odkrivajo skrite kotičke in izredno prijaznost tamkajšnjih domačinov. Kot primer naj povem, da je v mesecu decembru Hrvaška zabeležila 22 odstotkov več prihodov in celo 17 odstotkov več slovenskih nočitev.

Ali imate podatek, katero destinacijo na Hrvaškem Slovenci najraje obiščemo?

Slovenci ste znani po tem, da ste veliki ljubitelji kampiranja in imate zelo radi aktivno preživljanje počitnic. Glede izbire mest, pa Slovenci najbolj obiskujejo Umag, Mali Lošinj, Medulin, Novigrad in Dobrinj, sledijo pa vsi ostali.

Smo Slovenci zahtevni gostje?

Seveda ste zahtevni gostje, ampak kateri gost to ni? Nenazadnje, vsi želimo za svoj denar dobiti najboljše in največ in tukaj med nami ni razlike, ne glede na to od kod prihajamo. Slovenci ste specifični gostje, ampak ne v slabem pomenu, temveč na način, da zelo dobro poznate Hrvaško in natančno veste, kaj iščete. Takšnega gosta imamo najraje, saj se le tako lahko izkažemo z vsemi biseri in prednostmi, bogastvom, s katerim razpolagamo.

Kako bi ocenili sodelovanje s slovenskimi turističnimi agenti, ki gostom prodajajo oziroma ponujajo destinacijo Hrvaška? Kaj lahko na tem področju še izboljšate?

Agencije so seveda zelo pomemben člen in naš partner pri delu, saj zapolnjujejo kapacitete naših hotelov. Moramo razumeti, da je Hrvaška za Slovence zaradi bližine prvenstveno individualni trg in zaradi tega inicialna prodaja turoperatorjev ni edini indikator uspešnosti. Po drugi stranje, pa je veliko prostora za izboljšanje sodelovanja in na tem aktivno delamo. Tudi zato se je, med drugim, na svojem nedavnem uradnem obisku v Sloveniji, hrvaški minister turizma Gari Cappelli, sestal s predstavniki vseh največjih agencij v Sloveniji, Kompas, Sonček, Palma in Kompas Novo mesto. S tem je izkazal spoštovanje do slovenskega trga in obenem seveda dobil boljšo sliko stanja na terenu.