Digitalizacija v hotelirstvu

Zvezki, tabele, potrdila in prijavnice … kamor so hotelirji včasih še zapisovali podatke gostov in dnevno dogajanje v hotelu, so danes že pasé. Presenetljivo? Ali skrajni čas za to?

Helena Rošker, mag. turiz.

Precej dolgo (morda celo predolgo) se že ukvarjamo z dejstvom, da je hotelska industrija tradicionalna in konzervativna panoga, ki se je v zadnjih desetletjih zelo malo spreminjala. Medtem ko so druge panoge postopoma razvijale in sprejemale novo tehnologijo in izboljšale procese, hotelirstvo močno zaostaja.

Kljub temu, da se je naše zavedanje pomena digitalizacije, predvsem pa v zadnjem letu dni, popolnoma spremenilo, še vedno prevladuje neko splošno mnenje o tem, da bomo z digitalizacijo postali preveč avtomatizirani in s tem premalo človeški – zaradi česar se je mnogo turističnih delavcev boji uporabljati.

Izvajanje naših storitev je dandanes, želeli ali ne, močno povezano s tehnologijo in z različnimi aplikacijami, ki nam pomagajo tako pri optimizaciji poslovanja kot pri doseganju željenih rezultatov in posledično gostovih pričakovanj. V kolikor je nekdaj veljala za razkošje, potem danes velja za nujno zlo. V hotelski industriji se venomer pretakajo enormne količine podatkov, pri tem pa nam razvoj tehnologije in digitalizacija prinašata številne priložnosti, ki jih je treba izkoristiti. Medtem pa digitalna preobrazba pravzaprav ni spremenila »samo« hotelskega poslovanja, temveč je nepovratno spremenila turista in posledično njegove prioritete in pričakovanja.

Če je v zadnjem letu kaj postalo jasno, je to, da se je tema glede digitalne preobrazbe v hotelirstvu končno začela jemati resno. In če je včasih veljalo, da je uporaba tehnologije namenjena zgolj opravljanju rezervacij, potem danes velja, da s njeno pomočjo večina hotelirjev ustvarja nove vsebine, oblikuje nove prodajne storitve, prodaja in svetuje svojim gostom, hkrati pa jim nudi oporo tekom bivanja. Hotelirjem torej nudi dragocen vpogled v poslovanje in komuniciranje z gosti; delo v storitveni dejavnosti tako korak za korakom postaja vse bolj prepleteno med ljudmi in tehnologijo.

Digitalizacija tako pomaga zaposlenim, da se osredotočijo na to, kar najbolje počnejo – predstavljajo podjetje, komunicirajo in sodelujejo gosti, in skrbijo za zagotavljanje oziroma preseganja gostovih pričakovanj. Predstavlja torej to – kako delati hitreje in učinkoviteje, in to ne le za povečanje števila naših gostov, ampak tudi za povečanje kakovosti same gostove izkušnje. In ne, digitalizacije se ni potrebno bati!

Navsezadnje ni skrivnost, da turist, torej turist v času digitalne preobrazbe, to od podjetij, s katerimi posluje, tudi pričakuje: edinstveno in osebno izkušnjo, hkrati digitalno in nepozabno.