ANALIZA: Smučanje ponovno aktualno

Ste vedeli, da so lani slovenski žičničarji za 18 odstotkov povečali število smučarskih dni? Da so prepeljali 1,2 mio gostov? Da je povprečna cena smučarske vozovnice v Sloveniji 13 eur, v Avstriji 25 eur, v ZDA pa kar 114 eur?

Veste, da so lansko leto prenočitve v gorskih občinah v Sloveniji ustvarile 26 odstotkov vseh prenočitev in prinesle 2,87 mio evrov?

Glede na priljubljenost in donosnost gorskega turizma smo se odločili, da pogledamo v kolikšni meri so slovenska smučišča prisotna v slovenskih medijih. Zanimalo nas je, koliko se omenjajo v povezavi z rekreativnim smučanjem ter katere teme so v ospredju.

Analiza, ki so jo opravili v Kliping d.o.o. je pokazala, da so bila v obdobju od 1. septembra do 20. novembra najpogosteje omenjena smučišča Cerkno, Kanin in Mariborsko Pohorje, po številu omemb, pa so sledili RTC Kranjska Gora, Rogla in Krvavec.

Pohorski smučarski centri Mariborsko Pohorje, Rogla, Kope, Trije Kralji in Ribniško Pohorje so bili dobro medijsko pokriti tudi zaradi promoviranja skupnih promocijskih dejavnosti. Izdaja skupne promocijske zloženke, ki so jo smučišča pripravila v sodelovanju z Agencijo MOPA d.o.o. je imela dober medijski odziv. Andrej Verlič, koordinator v Javnem podjetju Marprom d.o.o. je predstavil aktivnosti in novosti na Mariborskem Pohorju: »Za prihajajočo zimsko sezono na Mariborskem Pohorju pripravljamo kar nekaj novosti, s katerimi bomo dopolnili oziroma nadgradili ponudbo za smučarje«. Aktivnost povezovanja pa je komentiral: "Verjamemo v povezovanje in prej ko slej tudi v skupno vozovnico ter zanjo dajmo pobudo."

Druga tema, za katero smo zasledili največ objav so bile prav smučarske vozovnice, kar je pričakovano tudi zato, ker smo na začetku smučarske sezone. V povezavi z rekreativnim smučanjem smo zaznali tudi povečano poročanje o vremenskih razmerah na smučiščih in priljubljenih smučarsko-turističnih destinacijah. Enajst objav smo zasledili na temo nove mobilne aplikacije za Iphone, ki jo promovira Tina Maze.

Vidimo, da so možnosti za promocijo smučišč raznovrstne, mediji pa radi poročajo o promocijskih dejavnostih, ki promovirajo vrednote kot so razvoj in povezovanje. Morda le kot namig za vaše objave.

Kliping d.o.o.