FESTIVAL STARE TRTE 2020

 

Festival Stare trte (17.-20. september 2020) bo letos v ospredje postavil vinsko-kulinarično in kulturno obarvana doživetja za manjše skupine in posameznike. Ob tem bo Zavod za turizem Maribor - Pohorje v petek, 18. septembra 2020, organiziral okroglo mizo »Povezovanje kot ključ do uspeha tudi v vinskem svetu« za strokovno javnost. Festival se bo zaključil s svečano trgatvijo najstarejše trte sveta, ki bo v nedeljo, 20. septembra 2020. Vsi dogodki bodo  izvedeni ob doslednem upoštevanju priporočil NIJZ.

V času Festivala Stare trte 2020 bodo lahko domačini in turisti mestno jedro, njegove znamenitosti in okuse spoznavali na doživetjih vina in kulinarike, kulture in rekreacije:

Okrogla miza za ponudnike vinskega turizma

V sklopu Festivala Stare trte 2020 bo tudi dogodek za strokovno javnost, in sicer okrogla miza »Povezovanje kot ključ do uspeha tudi v vinskem svetu«, ki bo v petek, 18. septembra 2020, s pričetkom ob 10. uri na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor (Cafova ulica 7, Velika dvorana).
Rdeča nit okrogle mize bo povezovanje, ki je ključ do uspeha v vseh panogah, tako tudi v vinarsko-vinogradniški. O aktualnih izzivih v danih razmerah, ko so se prekinile številne utečene distribucijske poti, ko se v gostinskih lokalih zaradi strogih pogojev naroča in pije manj vina in ko vinogradniki in vinarji ne vedo, kam z viški vina, bodo spregovorili gostje omizja dr. Tanja Lešnik Štuhec (kolektivna blagovna znamka Naše najboljše, Štajerska), Matjaž Četrtič (Vinska klet Ferdinand, Goriška brda), Uroš Valcl (Vinska klet Marof, Prekmurje), Matjaž Ivanc (Restavracija Atelje, Ljubljana) in Lavra Peršolja Jakončič (Hoteli HIT, Nova Gorica).

Svečana trgatev najstarejše trte sveta z razglasitvijo nove Mariborske vinske kraljice Kljub številnim omejitvam zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa ostajata na programu Festivala Stare trte prireditvi Mednarodni praznik ekoloških kmetij (petek, 18. september 2020), ki se bo v obliki razširjene ekološke tržnice odvil na prizorišču Mariborske tržnice, in letos že 34. Svečana trgatev Stare trte, najstarejše trte sveta (nedelja, 20. september 2020). Prvi grozd na trgatvi bo odrezal priznani slovenski pisatelj, dramatik in politik Tone Partljič. Na svečani trgatvi bodo tudi razglasili novo Mariborsko vinsko kraljico; krono ji bo predala Ana Protner, Mariborska vinska kraljica v obdobju 2018 -2020.