Inovacijske pobude za internet naslednje generacije

Katalog, ki predstavlja zaupanja vredne tehnološke rešitve, je zdaj na voljo. Po treh letih izvajanja se v okviru pobude za internet naslednje generacije (Next Generation Internet, NGI) zagotavlja številne konkretne tehnološke rešitve na številnih tehnoloških področjih.

 Te rešitve so zdaj dostopne prek spletnega kataloga (https://www.ngi.eu/discover-ngi-solutions/), ki predstavlja rešitve za strojne in programske opreme ter aplikacije za oblikovanje interneta, primernega za digitalno dobo, ki spodbuja raznolikost, decentralizacijo in vključenost.

Pobuda za internet naslednje generacije (Next Generation Internet, NGI) je pobuda Evropske komisije s ciljem oblikovati razvoj in evolucijo interneta v internet ljudi. Internet, ki se odziva na temeljne človeške potrebe, vključno z zaupanjem, varnostjo in vključevanjem, ter hkrati odraža vrednote in standarde, ki jih uživajo vsi državljani v Evropi.

Katalog predstavlja več kot 500 rešitev NGI, ki so jih razvili najbolj nadarjeni posamezniki v Evropi na področju interneta. Vse rešitve se financirajo iz pobude NGI, v sklopu katere je bilo do sedaj vključenih več kot 1 000 inovatorjev. Po zaslugi mehanizma financiranja pobude NGI je inovatorjem omogočen enostaven dostop do malih in srednje velikih nepovratnih sredstev, mentorstva in dostopa do trgov. Številni od teh delajo z odprtokodnimi rešitvami in bi sicer težko našli čas ali sredstva za uresničevanje svojih prizadevanj. Njihove rešitve, zasnovane za premagovanje omejitev, značilnih za internet danes v zvezi z izzivi glede lastništva podatkov in varstva zasebnosti, so zdaj na voljo v spletnem katalogu.

Novi katalog vključuje širok nabor gradnikov na področju tehnologije, ki se lahko uporabljajo v katerem koli sektorju, tj. od zdravja, energije, dobavnih verig, raziskav do odgovornih platform družbenih medijev.

Katalog z možnostjo iskanja omogoča hitro odkrivanje rezultatov, ki pokrivajo širok spekter najnovejših tehnologij v naslednjih kategorijah:

• zanesljiva strojna oprema in proizvodnja;

• omrežna infrastruktura, vključno z usmerjanjem, enakovrednim („peer-to-peer“) omrežjem in virtualnim zasebnim omrežjem;

• inženiring programske opreme, protokoli, interoperabilnost, kriptografija, algoritmi, dokazila;

• operacijski sistemi, strojna programska oprema in virtualizacija;

• merjenje, spremljanje, analiza in obravnavanje zlorab;

• vmesna programska oprema in identiteta;

• decentralizirane rešitve, vključno s tehnologijami verige podatkovnih blokov in razpršenih evidenc;

• podatki in strojne rešitve;

• storitve in aplikacije, kot so e-pošta, takojšnje sporočanje, videoklepet in sodelovanje;

• primeri vertikalne uporabe, izboljšanje iskanja in odkrivanja ter oblikovanje skupnosti.

 

Novi katalog omogoča tudi enostavno iskanje rešitev NGI po državi, ključni besedi, stanju in posrednem projektu NGI, s katerim je bila rešitev izbrana in financirana.

Nekateri primeri inovativnih rešitev, ki so na voljo v katalogu, vključujejo:

Odprtokodna, brezplačna in decentralizirana alternativna platforma PeerTube za izmenjavo videoposnetkov, ki je bila zasnovana na nizozemskem inštitutu za zvok in sliko za upravljanje enega največjih digitaliziranih medijskih arhivov na svetu (https://beeldengeluid.github.io/extending-peertube/).

Projekt ORATORIO, ki zagotavlja zaupanja vredno vozlišče za podatke o energiji. Končni uporabniki lahko varno in preprosto shranjujejo in delijo svoje podatke s svojimi prednostnimi ponudniki energetskih storitev (https://dapsi.ngi.eu/hall-of-fame/oratorio/).

IRMA je mobilna aplikacija za upravljanje identitete, ki spominja na digitalno denarnico. (https://nlnet.nl/project/IRMA-made-easy/).

CryptPad je zbirka orodij, oblikovanih za zasebno sodelovanje, s katero lahko izmenjujete obogateno besedilo, preglednice, ankete, predstavitve, funkcije table in kodo.

Orodje, kot nalašč za delo na daljavo. (https://cryptpad.fr/).

Te in na stotine drugih rešitev so na voljo v katalogu rešitev NGI na naslovu https://www.ngi.eu/discover-ngi-solutions/