Spodbujanje popotnikove izbire destinacije s pomočjo analize masovnih podatkov

Nove spletne strani z ugodnimi paketi, last minute ponudbe, porast nizkocenovnih prevoznikov in gospodarska rast rastočih trgov ponujajo popotnikom veliko večjo izbiro med destinacijami pri načrtovanju naslednjega potovanja. Planiranje potovanj zato prestaja velik premik, ki je posledica tako bolje informiranih kupcev kot iznajdljivosti tekmecev.

Uveljavljene destinacije se dandanes v boju za obiskovalce kaj hitro lahko znajdejo v položaju, ko morajo tekmovati s kraji, ki jih nekoč niso imele za tekmece. Organizacije za trženje destinacij (DMO) se morajo za spodbujanje obiska mnogokrat potruditi bolj kot kadarkoli prej.

DMO so pomemben element potovalne industrije, saj pomagajo oblikovati interes potrošnikov za tako nove kot uveljavljene destinacije po svetu in predstavljajo gonilno silo za povečanje gospodarske rasti s pomočjo turizma na njihovih trgih. Ne glede na to pa se morajo, da bi ugodile spremembam na trgu, tudi same prilagoditi.  

Rastoča kompleksnost podatkovne obdelave in zbiranja poslovnih informacij ponuja DMO priložnost, da s potrošniki sodelujejo na nove načine. Čeprav se zdi, da imajo slednji danes skoraj neomejene možnosti pri izbiri destinacij, je lahko razumevanje potovalnih trendov in namer popotnikov ključnega pomena za spodbujanje njihovega obiska in povečanje dohodkov od turizma.

Pametne odločitve za pametne destinacije

V Amadeusovem najnovejšem dokumentu, Pametne odločitve za pametne destinacije z uporabo masovnih podatkov, ki je nadaljevanje lanskoletnega Definiranje prihodnosti potovanj s pomočjo informacij, preiskujejo koristi, ki jih DMO ponuja napredna analitika. Dokument vsebuje vpoglede strokovnjakov s področja in predstavi, kako lahko DMO kreativno uporabijo podatke za obvladovanje trga, ter tako preizkusijo nove ideje, ki bi utegnile pritegniti popotnike.

Dandanes imajo DMO dostop do nepredstavljivih količin podatkov, s katerimi lahko pridobijo dragoceno razumevanje za svojo poslovno rast.  

Glede na priljubljene trende, kot sta na primer doživljanje »avtentičnih« lokalnih aktivnosti in stapljanje poslovnih potovanj s prostim časom, morajo DMO pridobiti poglobljeno razumevanje razlogov, zaradi katerih popotniki izberejo eno destinacijo prej kot drugo. Dejavniki, kakršni so vremenski vzorci ali športni dogodki, lahko vplivajo na število rezervacij; dostop do podatkov o preteklih rezervacijah zato DMO pomaga pri razpoznavanju sezonskih trendov in prepoznavanju priložnosti za privabljanje popotnikov.

Porajajoče se nove tehnologije omogočajo DMO uporabo trenutnih in preteklih podatkov, iz katerih so razvidni trendi obiskov po poreklu, in s tem predvideti vedenje popotnikov. Na podlagi razumevanja, od kod obiskovalci prihajajo in kakšnih izkušenj si želijo, je moč strukturirati učinkovitejše tržne kampanje, ki so lahko naknadno ovrednotene in prilagojene glede na njihov dejanski učinek.

S posedovanjem točnih in pravočasnih informacij o delovanju tekmecev lahko DMO izpilijo svoje strategije in tako učinkoviteje tekmujejo za pozornost popotnikov na najprimernejših mestih ob pravem času.

Prednosti uporave analitike

Morda največja prednost uporabe analitike pa je možnost videnja korelacij med dejanji in njihovimi rezultati. V preteklosti so se tržniki destinacij opirali na abstraktno statistiko (število prošenj za brošure, število obiskov spletnih strani), katere rezultati niso imeli neposredne povezave z (ne)uspehi oglaševanja.

Danes DMO lahko vidijo, kdo se zanima zanje (ali za tekmice), izvedejo ciljne kampanje, še preden so vozovnice rezervirane, in preverijo, kako je njihova kampanja izboljšala pritok obiskovalcev.

Podatki zagotavljajo neverjetno priložnost za DMO, da se povežejo s popotniki. Prav tehnologija bo tako ključ do preobrazbe podatkov v uporabne uvide o spodbujanju zanimanja potrošnikov za destinacije.

Več lahko preberete s prenosom dokumenta na tej povezavi: http://www.amadeus.com/documents/travel-intelligence/TI-DMO-smart-decisions-for-smart-destinations-using-big-data_WhitePaper.pdf.