Blockchain: izkoriščanje njegovega potenciala pri potovanjih

Novi Amadeusov dokument opredeljuje štiri načine, kako lahko »blockchain« tehnologija spremeni prihodnost turistične industrije.

Po mnenju družbe Amadeus ima tehnologija verige podatkovnih blokov, t.i. blockchain, eno od šestih področij, ki jih je podjetje opredelilo kot možne motilce potovanj, izjemno velik potencial, da spremeni način za digitalno »izmenjavo vrednosti«. Amadeus pričenja tudi s svojim novim programom inovacijskega partnerstva, ki bo rastočim podjetjem omogočil razvoj novih idej z uporabo različnih novih tehnologij.

Predstavljajte si, da vam varna aplikacija z uporabo prstnega odtisa omogoča posredovanje informacij o vašem potnem listu pri prehodu skozi varnostno kontrolo na letališču. Kaj pa, če bi lahko imeli samo eno kartico zvestobe za zbiranje točk v vašem najljubšem hotelu, letalski družbi in družbi za najem avtomobila?

To je le nekaj primerov, kako bi lahko tehnologija veriženja podatkovnih blokov preoblikovala način potovanja v prihodnosti, ki jih Amadeus navaja v svojem najnovejšem dokumentu.

Dokument Blockchain: izkoriščanje njegovega potenciala pri potovanjih

V dokumentu, ki vsebuje prispevke start-up podjetij za veriženje podatkovnih blokov Civic in Loyyal ter je nastal na podlagi več intervjujev in teoretičnih raziskav, so opredeljeni štirje možni primeri uporabe tehnologije verige podatkovnih blokov v potovalni industriji, vključno s poenostavljenim in varnim prepoznavanjem potnikov, izboljšanim sledenjem prtljage, uporabnikom prijaznejšim programom zvestobe in poenostavljenimi plačili med potovalnimi agencijami in letalskimi družbami.

Čeprav je omenjena tehnologija še vedno v zgodnji fazi razvoja, jo dokument označuje za izjemno obetavno, saj bi lahko spremenila način digitalne »izmenjave vrednosti«. Tako kot nam je internet omogočil zelo preprosto in hitro izmenjavo informacij, bi lahko blockchain tehnologija odprla vrata novi obliki računalništva, ki omogoča izmenjavo »vrednosti« med podjetji, vladami in posamezniki. Do zdaj je bila ta vrednost dejanska valuta, glede na Amadeusov dokument, pa bi se lahko tehnologija veriženja podatkovnih blokov uporabljala tudi za izmenjavo podatkov o potovanjih, podrobnosti o sledenju prtljage ali točk zvestobe.

»Namen tega dokumenta je osvetliti različna področja potovalne industrije, kjer je že zaznati vpliv blockchain tehnologije, ter zagotoviti vpogled v širši razvoj same blockchain industrije. Upamo, da bo ta dokument prispeval k boljšemu razumevanju potenciala veriženja podatkovnih blokov in spodbudil sodelovanje na ravni celotne industrije, da bi udejanjili navedene poslovne primere,« je dejala Katherine Grass, direktorica oddelka za inovacije pri Amadeusu.

Dokument je nastal v času, ko vodilni v potovalni tehnologiji ob svoji bližajoči se 30. obletnici napoveduje nov pristop k inovacijam. Kot del tega novega pristopa je Amadeus opredelil šest ključnih tem, ki lahko spremenijo potovalno industrijo. Poleg blockchain tehnologije so tu še napredne vsebine, izboljšana konverzija, platforme za sporočila, delovanje in uspešnost ter moteči dejavniki. Teme so bile izbrane na podlagi ugotovitev iz razprav z več sto start-up podjetji in strankami v celotnem podjetju.

Program inovacijskega partnerstva

Hkrati pa Amadeus v okviru tega pristopa uvaja nov program inovacijskega partnerstva za podporo rastočim podjetjem, ki delujejo na teh šestih tematskih področjih, da bi jim pomagal pri uresničevanju njihovih zamisli in jim v primeru uspešnosti omogočil hitrejši dostop do trga.

»Kadar gre za inovacije, je pomembna osredotočenost. Z osredotočanjem naših inovacijskih dejavnosti na šest, želimo svojim strankam in njihovim potnikom zagotoviti dodano vrednost,« je povedal Alex Luzarraga, podpredsednik oddelka za strategijo družbe pri Amadeusu.

»Z našim novim programom inovacijskega partnerstva združujemo ljudi, ki razmišljajo drugače, vendar lahko zaradi vedoželjnosti in svojih prepričanj tudi sodelujejo, to je ključ do izkoriščanja potenciala novih idej. Zato ta program temelji na združevanju našega notranjega strokovnega znanja s kreativnostjo naših zunanjih partnerjev, da bi uspešno prenesli naša predvidevanja v trende, ki oblikujejo prihodnost potovanj,« pravi Luzarraga.

Če želite prenesti dokument o tehnologiji veriženja podatkovnih verig in izvedeti več o Amadeusovem inovativnem pristopu, obiščite spletno stran www.amadeus.com/blockchain-whitepaper in www.amadeus.com/travel-innovation