KORISTNI NASVETI NA POTI – DUBAJ, ZAE

Dubaj je mesto presežkov. Ko pomislimo nanj, se spomnimo na umetni otok v obliki palme, najdražji hotel na svetu Burj al Arab ali pa na veličastno Burj Khalifo, najvišjo stavbo na svetu. Vendar pa je Dubaj, ki se zadnja leta vedno bolj uveljavlja kot priljubljena turistična destinacija, še veliko več, kot se nam zdi na prvi pogled.

Meta Bobnar, foto Meta Bobnar

Največje mesto v Združenih arabskih emiratih
Št. prebivalcev: 2,1 milijo
Časovni pas: UTC+4

Mesto se skupaj s porastom turistov iz vsega sveta razvija v multikulturno destinacijo, kjer vsakdo najde nekaj za svoj okus.

PRIHOD V DUBAJ IN PREVOZ PO DUBAJU

Za turiste se prvi stres ponavadi prične s prihodom na destinacijo. Letališče v Dubaju je veliko in moderno ter obiskovalca dobro vodi skozi svoje prostore. Slovenci za vstop ne potrebujemo vize, potrebno pa je vedeti da so nekatere stvari v Dubaju omejene ali celo prepovedane kot npr. vnos alkoholnih pijač, izdelkov za odrasle, izdelkov za igre na srečo in nekaterih drugih. Ker je vsa prtljaga, tudi ročna, posebej pregledana še ob izhodu bodite na to še posebej pozorni. Do svojega hotela se lahko odpravite na dva načina: ali s taksiji, ki vas čakajo pred izhodom ali pa z metrojem, s katerim je letališče neposredno povezano. Pri taksijih bodite pozorni, da vam ne ponudijo katerega od črnih, neoznačenih taksijev, ki so 3x dražji kot navadni bež taksiji z oznakami. V Dubaju so vsi taksiji iste bež barve, različnih barv so pa strehe, odvisno od podjetja, prav tako so taksiji, ki so namenjeni zgolj ženskam in jih vozijo samo ženske, z roza streho. Če se odločite za metro preverite, da je postaja blizu vašega hotela, kajti metro ima zgolj dve liniji, prav tako pa metro obratuje le med 6.00 in 23.00 uro. Tudi pri metroju je potrebna previdnost in sicer so tri kategorije vagonov – zlat vagon, kamor lahko sedete, če ste vstopili z (dražjo) zlato kartico (če ne vas čaka kazen), vagon namenjen ženskam in otrokom (v njega moški nimajo vstopa – tudi tukaj vas bo čakala kazen) ter splošni vagoni, namenjeni vsem, tako ženskam kot moškim. Na vsakem vlaku je sprevodnik, tako da kazni ob kršitvah zlahka ne uidete. Tako metro kot taksi sta varna, zanesljiva in ugodna načina prevoza po Dubaju. Če ste v Dubaju na počitnih odsvetujem najem avtomobila saj je promet precej nevaren za neizkušene voznike.

ČAS POTOVANJA

Dubaj ima dve sezoni – zimsko in poletno. Najlepši čas za oddih v Dubaju je med novembrom in aprilom. Takrat je v Dubaju zima, temperature pa se gibljejo med prijetnih 20 – 30 stopinj Celzija. V poletnih mesecih med junijem in septembrom potovanje odsvetujem, kajti vreme je izjemno vroče in vlažno, pogosto presega 50 stopinj Celzija in večina zunanjih dejavnosti je zaprtih. Pri potovanju je potrebno upoštevati tudi muslimanski sveti mesec Ramadan, ki je vsako leto ob drugem času, saj se določa glede na luno. Takrat je potrebno vedeti, da bo zaprta večina restavracij, nekatere se odprejo zgolj zvečer in čez noč, omejen je alkohol in prepovedana glasba v javnosti (diskoteke in bari). V tem času v javnosti med sončnim vzhodom in zahodom ne smete uživati hrane ali pijače saj boste deležni neodobravanja ali celo kazni.

PRAVILA OBLAČENJA

Združeni Arabski Emirati so muslimanska država in čeprav je Dubaj med njimi najbolj liberalen je vseeno potrebno upoštevati nekatera pravila pri oblačenju. Na plaži in v hotelskih kompleksih so dovoljena klasična poletna oblačila in kopalke, bolj uvidevni bodite le ob obisku nakupovalnih centrov in uporabi javnih prevozov, saj boste takrat v neposrednem stiku z lokalnim prebivalstvom. Večina restavracij in barov ima “dress code” tako da moške kot ženske – moški morajo imeti dolge hlače (jeans je prepovedan) in zaprte čevlje, ženske pa sandale in elegantna oblačila. Ob rezervaciji vas bodo na to tudi opozorili.

MUSLIMANSKA DRŽAVA

To, da je Dubaj muslimanska država, se bo občutilo precej manj kot na drugih muslimanskih turističnih destinacij, je pa kljub temu dobro vedeti, da v javnosti ni zaželjeno izkazovanje naklonjenosti (poljubljanje, objemanje, itd.). Prav tako obstajajo omejitve alkohola in dostopnost svinjine – oboje boste dobili zgolj v licensiranih restavracijah in barih, ki so največkrat v sklopu hotelov ali pa so v posebnih conah. V nakupovalnih središčih je alkohol prepovedan, tako da ga tam v restavracijah ne strežejo. Večji supermarketi imajo oddelke za ”ne-muslimane”, ki so posebej ločeni od preostanka trgovine in kjer so na voljo izdelki, ki so v nasprotuju z muslimansko vero (alkohol, svinjina, niso halal, itd.).

ZANIMIVOST:

V Dubaju je 90% prebivalstva tujcev oziroma ekspatov, ki v večini prihajajo iz Pakistana, Indije in Filipinov. Pogovorni jezik je angleščina, čeprav bo večina napisov dvojezičnih (arabsko / angleško). Lokalne prebivalce, ki jih je zgolj 10% boste srečali predvsem v nakupovalnih središčih, prepoznali pa jih boste po značilnih oblačilih – ženske v črnih burkah, moški pa v belem dišdašu in značilni naglavni ruti. Nošnja tradicionalnih oblačil je dovoljena zgolj lokalcem.