DOŽIVETJA NA GORIČKEM

Eko-socialna kmetija Korenika

Morda ste tudi vi med tistimi, ki vsake toliko, v slutnji še neraziskane lepote, zahrepenite po odkrivanju bližnjih krajev. Če je tako, vas na severovzhod države, v pokrajino med Muro in Rabo, kjer je v pradavnini plitko valovalo Panonsko morje, vabi prelepo Goričko.

Pot, obdana z griči in manjšimi hribovji, pelje vse do stičišča državne meje Slovenije in Madžarske. Tik pred njo na obisk prijazno vabi vas Šalovci. Vas je v dolgih stoletjih zgodovine spreminjala svojo podobo (pravijo da je tam še do pred kratkim bilo moč videti ostanke rimske ceste), še vedno pa je ohranila privlačno moč pristne narave, saj je sodobni tempo razvoja te kraje v veliki meri zaobšel. A ne povsem. Na koncu vasi se razprostira Ekološka in socialna kmetija Korenika, ki je pred gotovim propadom rešila in združila tri stare kmetije. Na Koreniki se ukvarjamo z ekološko pridelavo in predelavo zelenjave, zelišč, sadja in žitaric ter z ekološkim turizmom. Delujemo na način dodane družbene vrednosti, zato usposabljamo, socialno vključujemo in zaposlujemo ljudi iz ranljivih družbenih skupin. Posvečamo se izobraževanju s področja ekologije, okoljevarstva in kmetijstva. Krepimo zavest o zdravi, ekološko uravnoteženi pridelavi in predelavi hrane ter o pomenu telesnega in duševnega zdravja ljudi.    

KORENIKA 2706 39 Copy

(Domačija Rotceni na Koreniki)

Obisk Korenike je svoje vrstno doživetje starih časov. Na domačiji Rotceni stoji obnovljena sto let stara hiša, zgrajena v času Avstro-Ogrske. Hiša je kulturni spomenik nekega časa, o njem pa veliko ve povedati še živeči potomec. Na travnatih in gozdnih površinah Rotcinih je urejen živalski park. Krotke in simpatične živali: konji, krave, koze, ovce, race, zajci, pujsi omrežijo obiskovalce vseh generacij. Na kmetiji imajo pomembni prostor avtohtone pasme živali: cikasto govedo, krškopoljski prašič in kranjska čebela, ki imajo velik pomen za uravnoteženost ekosistemov in prihodnost človeštva.

Na južnem delu Korenike se razprostira velik zeliščni vrt. Pravimo, da je srce Korenike. Pogled nanj ujame pobočje sončnega grička, na katerem se enoletnice in trajnice oblačijo v barve letnih časov. Vsak letni čas ima svoje čare. Klopce v vrtu, ki obiskovalcu ponujajo oddih od vsakdana, so pravšnje za opazovanje čudovitih barv cvetov in različnih oblik življenja. Ptičje petje, ples kačjih pastirjev nad mlakami, igrivo plavanje rac, in še veliko drugega, obiskovalce vrta navdajo z globokim mirom in radostjo, ki sta privilegija povezanosti z naravo. Na vrtu so postavljena igrala, primerna za gibalne aktivnosti starejših generacij ter za spodbudo domišljije pri igri mladih. Na vodenem ogledu vrta bomo z vami podelili skrivnosti urejanja vrta, negovanja in rabe zdravilnih zelišč ter njihovih zdravilnih učinkov.

KORENIKA 2706 8 Copy

V pol ure hoda po gozdni poti, ki nudi spoznavanje goričkih gozdov in življenja v njem, boste v naši družbi prišli do Hodoškega jezera, v katerem živijo vidre in bobri. V sosednji vasi, v Križevcih, se nahaja tudi vidrin center Aqua Lutra, kjer je vidra predmet raziskovanj in ohranitvenih prizadevanj (http://aquaviva.si/life-aqualutra/ ) . Bober je tu že izumrl, pa se je zaradi prizadevanj za izboljšanje habitatov in prepustnosti migracijskih koridorjev, ponovno vrnil v naše kraje.

 DSC3256 Copy

Hodoško jezero (Foto: Danica Šubernik)

Na položnih pobočjih Korenikinih obdelovalnih površin rastejo žitarice, zelišča in zelenjava, na gričih pa sadovnjaki. Polja in vrtove obdelujejo zaposleni, ki prihajajo iz ranljivih družbenih skupin. To so ljudje, ki so izgubili zdravje in svoje mesto med ljudmi ter so na Koreniki ponovno našli svojo dušo in svoj smisel. Pridne roke ekološke pridelke predelajo v sušene izdelke, tinkture, mazila, sirupe in druge kakovostne izdelke z ekološkimi certifikati, ki jih prodajamo pod blagovno znamko Korenika. Izdelke vam bomo predstavili v trgovinici na Koreniki, kjer jih boste lahko tudi kupili. Prav tako pa jih lahko poiščete na Korenikini spletni strani (https://www.korenika.si/spletna-trgovina) in v trgovinah po Sloveniji, ki prodajajo ekološke izdelke.

Žlahtnost sadežev zdrave narave, oplemenitenih s pristnim goričkim gostoljubjem, vam v nadvse prijetnem ambientu tik ob zeliščnem vrtu, postrežemo tudi na krožnikih. Korenikina kulinarična ponudba je sestavljena iz tradicionalnih lokalnih jedi, po domiselnosti pa sledi sodobnim trendom, zato zadovolji tudi najbolj prefinjene okuse. Izbirate lahko med mesnimi in zelenjavnimi jedmi ter tradicionalnim sladicami, med katerimi so najbolj priljubljene prekmurska gibanica, posolanka ter jabočni, skutni in višnjevi retaš.

jabolčni retas

Za obisk Korenike (skupine sprejemamo po predhodni najavi) nas pokličite na telefon: 070 752 559 ali nam pišite na mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Več o delovanju Korenike si preberite na naši spletni strani (https://www.korenika.si ), utrinke naših dejavnosti in zanimivosti pa najdete na Fb strani (https://www.facebook.com/ekokorenika/).

Mali raj in Medičarstvo Celec

Doživetja na Koreniki lahko popestrite z obiskom kmečkega turizma Mali raj, v bližnjih Dolencih. Ob pokušini in nakupu sirov si tam lahko ogledate tudi živali, med njimi zanimive alpake (https://www.kmetija-mali-raj.si/). V Malem raju lahko ostanete na počitnicah in si privoščite raziskovanje okoliških znamenitosti ter drugih lokalnih ponudnikov. Eden zelo zanimivih je nedvomno Medičarstvo Celec v Ratkovcih, kjer po starih recepturah izdelujejo medenjake različnih okusov in zanimivih oblik. Izdelki stare rokodelske tradicije marsikomu povrnejo spomine na podarjena lectova srca in življenjske zgodbe. Morda se vam utrne tudi kakšna ideja za edinstven medeni izdelek, ki ga bodo v medičarstvu za vas izdelali po naročilu (http://www.medicarstvo.si/ ).

Za obisk Goričkega je torej mnogo razlogov. Čarobnost zdravilne narave se vas bo globoko dotaknila in nikoli ne boste pozabili izjemne prijaznosti domačinov ter njihovih zgodb. Izjemno slikovito o naših krajih pripoveduje pisatelj Štefan Kardoš. Branje Kardoševih romanov vam bo skozi pogled, ki zrcali mistiko Goričkega in njenih ljudi, omogočil najgloblje doživetje dežele in spoznali boste njeno dušo. Ta pa je najboljši turistični vodič.

Projekt "Lokalni okusi in doživetja Diši po Prekmurju" sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

image previewMGRT logotip e1490791644839 121524045951horizontalni LAS Gori ko