Jubilejni Salon Traminec

Jubilejni 10. Salon Traminec je v družbi 108 vrhunskih tramincev, odlične kulinarike in glasbe obiskalo več kot 1000 prijateljev vina in umetnosti.  

Zadnji avgustovski ponedeljek je bil že tradicionalno, desetič po vrsti, posvečen vinskemu posebnežu tramincu. Poslovno-družabni dogodek, kjer se pomešajo aroma odličnega vina, vonj po vrhunski hrani, dobra glasba in neverjetno vzdušje, je ponovno poskrbel tudi za kulturne užitke. Letos so obiskovalci lahko poskusili 108 različnih tramincev iz Slovenije, Nemčije, Madžarske, Italije, Avstrije, Hrvaške, Srbije, Izraela in Grčije. Spremljale so jih kulinarične specialitete sedmih različnih kuharjev iz najboljših gostiln, restavracij in hotelov. Tako so mojstrovine svojih kuhalnic predstavili kuharji iz Zdravilišča Radenci, Dvora Jezeršek, Gostilne Zorko, Turistične zveze Lendava vabi, Japonske restavracije Miyabi, Gostilne Vrtnica ter restavracije Kodila.

Kot vseh devet let pred tem, so bili tudi letos glavna zvezda traminci, katerih okus je še dodatno okrasil program, ki so ga tradicionalno povezovali vrhunski glasbeniki. Za glasbene užitke ob pokušnji žlahtne kapljice, je poskrbel nepozabni glas Aleksandre Ilijevski ob spremljavi skupine Pliš. Dušo sta nahranila Jernej Dirnbek-Dimek in Davor Klarič, ki sta predstavila projekt Z muziko o vinu in ljubezni.

Edukacija je osrednja nit salonskega dogajanja. Izobraževalne namere in poslanstvo o kulturi pitja vina, s katerimi vzgaja in izobražuje vinske ljubitelje ter poznavalce sta letos podala priznani vinar in sommelier ter Evropski vitez vina, Danilo Steyer, z avstrijskim gostom, Helmutom Ganglom, v dobro obiskani Mali šoli vinskih okusov.

Priljubljenost in pomembnost dogodka poudarijo številne znane osebnosti, ki se ga vedno znova udeležijo. Med priznanimi traminci in kulinaričnimi dobrotami je bilo tako opaziti operno pevko mag. Alenko Gotar, skladatelja filmske glasbe Jureta Torija, košarkarsko legendo Iva Daneua. Goste je pozdravila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec. Manjkala ni niti aktualna vinska kraljica Slovenije, Meta Frangež. Tramince so okušali tudi predsednik državnega zbora, Dejan Židan, številni župani občin severovzhodne Slovenije, gospodarstveniki in poslovneži.

Organizatorji so bili z dogodkom, kot tudi z udeležbo izjemno zadovoljni.