NEW YORK – nasveti za brezstresno potovanje

Mesto, ki je bilo ničkolikokrat opevano v pesmih ali predstavljajo navdih za filmske in gledališke ustvarjalce bo zagotovo ”začaralo” vsakogar. Pregovor, da v New Yorku vsakdo najde nekaj zase ni zaman, saj mesto ponuja vse kar si zaželite in še več – od neskončne urbane džungle do plaže in parkov. Z našimi nasveti bo vaš obisk New Yorka lažji in manj stresen, pa naj bo prvi ali večkratni.

Piše/fotografije: Meta Bobnar

PRIHOD V NEW YORK

 Ob vašem obisku New Yorka boste najvejetneje prileteli na eno od treh mednarodnih letališč – JFK, La Guardia ali Newark. Naj omenimo še, da slovenski državljani za vstop v ZDA sicer ne potrebujejo vize, vendar pa si je pred prihodom potrebno urediti dovolilnico ESTA (lahko uredite sami na povezavi: https://esta.cbp.dhs.gov, cena je 14$), ki vam velja 2 leti in vam omogoča neomejeno število vstopov v ZDA v tem času.

- Letališče John F. Kennedy (JFK)

Najpogostejša izbira letalskih prevoznikov iz Evrope, je za potnike tudi najugodnejša. Letališče JFK je namreč povezano z mestnim metrojem.

Potniški terminal je z letališkim vlakom AirTrain, za katerega kupite posebno vozovnico (5$), povezan z dvema postajama newyorškega metroja in sicer Jamaica (linije E, Z, J) in Howard Beach (linija A).

Na podzemni postaji nato kupite karto za metro in že se lahko odpeljete kamorkoli v mesto. Ta način omogoča najcenejši in najhitrejši dostop do mesta, priporočamo ga pa vsem, ki ne potujejo z veliko prtljage ali majhnimi otroci.

V tem primeru se raje odločite za taksi, ki ima fiksno ceno 52$ (brez taks, morebitnih cestnin in pričakovane 10% napitnine), odpelje pa vas kamorkoli na Manhattan. Taksi sprejme maksimalno 4 potnike, bodite pa pozorni, da se zanj dogovorite na uradnem mestu za taksije, saj vam le v tem primeru zagotavljajo prej omenjeno fiksno ceno. Kot iz večine velikih letališč je tudi tukaj na voljo več opcij deljenih prevozov s kombiji – če vas zanima tak prevoz lahko več informacij dobite na www.jfkairport.com.

- Letališče La Guardia

Manj prometno letališče, s strani velikih letalskih družb je manjkrat uporabljeno. Za povezavo v mesto bo potreben taksi ali avtobus, ki vas pripelje na katero bližnjih metro postaj. Neposredne povezave z javnim železniškim prometom to letališče žal nima

- Letališče Newark

To letališče se nahaja v neposredni bližini Manhattna in je pogosta izbira evropskih letalskih družb, čeprav je v drugi zvezni državi – New Jersey.

Potniški terminal je z letališkim vlakom Airtrain (vožnja vas bo stala 5.50$) povezan z železniško postajo Newark Liberty International Airport AirTrain station, od koder kupite karto za New York Penn Station (cena vožnje 15.50$), ki se nahaja na Manhattnu in ponuja nadaljnje povezave na newyorški metro sistem. To je najcenejša in najhitrejša povezava z New Yorkom, če se odločite za taksi pa vas bo do Manhattna stal okrog 75$.

ZNAMENITOSTI

Mesto ponuja nekaj za vsakogar, ne glede na to ali potujete poslovno ali družinsko. Če potujete prvič in si želite v najkrajšem času ogledati čim več znamenitosti vam priporočamo nakup kartice New York Pass (www.newyorkpass.com), ki omogoča eno ali večdnevne dostope do večine glavnih znamenitosti. Cene so okrog 200$ za odraslo osebo za 3 dnevno karto. Na večini znamenitosti vam karta omogoča neposreden vhod, brez čakanja v vrstah, nekatere pa v ceni poleg vstopnin za znamenitosti, ponujajo še hop on-hop off avtobusne ture, ladjico okrog Manhattna in podobna doživetja. Če boste karto dobro izkoristili vam bo prihranila veliko denarja in časa, saj so posamezne vstopnine v New Yorku visoke in se povprečno gibljejo od 20$ naprej. Kot vsaka prestolnica pa New York ponuja tudi veliko brezplačnih možnosti, nekatere vam opisujemo v nadaljevanju.

Trajekt na Staten Island

Odpravite se na brezplačno vožnjo z ladjico na kateri boste lahko uživali ob pogledu na Manhattan in kip svobode. Vožnja s trajektom je brezplačna, traja pa 30 minut. Po prihodu na Staten Island se lahko pred povratkom sprehodite in privoščite kavico z razgledom na New York.

Muzejska noč

Večina muzejev en dan v tednu ponuja brezplačen vstop oz. ”plačajte, kolikor želite”, vedite le, da lahko takrat pričakujete dolge vrste in gnečo. Med najbolj priljubljenimi so zagotovo Muzej moderne umetnosti MOMA (brezplačen vstop vsak petem med 16h – 20h) in Memorial 9/11 (brezplačen vstop vsak torek med 17h – 20h). Proste vstope ob določenih dnevih ponujajo tudi Brooklynski živalski vrt, New Yorški botanični vrtovi in številne druge atrakcije – za celoten seznam preverite spletno stran https://www.nyc-arts.org, kjer je objavljen aktualen seznam brezplačnih znamenitosti.

Za vse tiste, ki jim obisk New Yorka ni popoln brez ogleda predstave na znamenitem Broadwayu pa priporočamo, da se podajo v lov za ugodne vstopnice v samo središče trga Times Square (steklena pisarna, okrog katere se ponavadi vije vrsta ljudi) in ponuja znižane cene vstopnic za predstave na Broadwayu. Seveda lahko vstopnice, po primerno višji ceni, kupite tudi vnaprej preko spleta ali pri številnih posrednikih. Redne cene vstopnic se gibljejo od 100$ dalje.

NAKUPOVANJE

Nakupovalna terapija je v New Yorku zagotovo najbolj priljubljena vrsta sproščanja. Za ugodne nakupe se odpravite v eno od večjih veleblagovnic, ki prodaja priznane blagovne znamke po ugodnih cenah (t.i. ”outlet veleblagovnice”), ki se nahajajo po celotnem Manhattnu: TJ MAXX, ROSS, DSW SHOES, MARSHALLS, NORDSTROM RACK in številne druge. Za obisk pravega outlet mesta se boste sicer morali podati v bližji New Jersey in sicer v The Mills by Jersey Gardens. Tja pridete z avtobusom, ki štarta na Manhattnu in vas odda pred vhodom v outlet, cena povratne vozovnice je 11$, vožnja pa traja okrog 50 minut v eno smer. V lov za najnovejšimi trendi in zadnjimi modnimi zapovedmi se podajte v bližini trga Times Square ali Washington, kjer boste našli trgovine vseh večjih ameriških in tujih blagovnih znamk. Še nasvet za vse, ki tja potujete prvič: cene v ZDA so brez davka, kar pomeni da cena, ki jo najdete na etiketi ni cena, ki jo boste plačali – na blagajni vam bodo namreč dodali še davek zvezne države v kateri se nahajate (v New Yorku je ta 9,5%).