Hrvaški turizem presegel pričakovanja

Po podatkih sistema eVisitor, ki vsebuje turističen promet realiziran v komercialnih in nekomercialnih objektih ter navtični čarter (sistem eCrew), je bilo na Hrvaškem od januarja do konca avgusta realiziranih 6,8 milijona prihodov in 47,6 milijona prenočitev oziroma 41 odstotkov prihodov in 53 odstotkov nočitev glede na enako lansko obdobje.

Od tega so tuji turisti realizirali 5,5 milijona prihodov in 38,3 milijona nočitev, domači pa 1,3 milijona prihodov in 9,2 milijona prenočitev. S tem so trenutni rezultati turističnega prometa na Hrvaškem presegli prvotne napovedi Svetovne turistične organizacije (UNWTO) o realizaciji 30 odstotkov lanskega turističnega prometa.

»V glavnem, poletnem delu turističnega leta smo dosegli odličen rezultat, ki Hrvaško po turističnem prometu uvršča v sam vrh v Sredozemlju. V teku so zaključne priprave na izvajanje promocije v posezoni, ko se bomo osredotočili na navtično in celinsko ponudbo, eno-gastronomijo ter ponudbo hrvaških narodnih in naravnih parkov. Prav tako bomo septembra na naših najpomembnejših trgih izvedli kampanjo, s katero se bomo zahvalili vsem turistom, ki so letos izbrali Hrvaško za svojo počitniško destinacijo. Zelo intenzivno delamo tudi na pripravah za leto 2021, ko bomo Hrvaško še močneje pozicionirali kot varno turistično destinacijo, vse to pa predvsem na trgih, ki so se letos najbolje odzvali na promocijske aktivnosti, kot so Nemčija, Slovenija, Avstrija, Poljska, Češka, Italija, Slovaška in Madžarska,« je dejal direktor HTS Kristjan Staničić.

V prvih osmih mesecih letošnjega leta je bilo največ nočitev realiziranih v Istri (11,9 milijona), v Primorsko-goranski županiji (9,7 milijona) in v Zadrski županiji (8,6 milijona nočitev). Sledita jim Splitsko-dalmatinska županija z 8,3 milijona prenočitev in Šibensko-kninska županija s 3,6 milijona prenočitev. Dubrovniško-neretvanska županija je ustvarila 2,5 milijona prenočitev, Liško-senjska županija 1,7 milijona prenočitev, Zagreb 550.000 prenočitev, ostale kontinentalne županije pa skupaj 835.000 prenočitev. Na nacionalni ravni so v prvih osmih mesecih največ nočitev ustvarili Nemci (11,2 milijona), Slovenci (7,6 milijona), Poljaki (4 milijone), Čehi (3,1 milijona), Avstrijci (2,3 milijona), Italijani (1,4 milijona), Madžari (1,3 milijona) in Slovaki (1,1 milijona). Največ nočitev je bilo realiziranih v zasebnih namestitvah (20,3 milijona), kampih (7,9 milijona) in hotelih (5,9 milijona). Top destinacije v prvih osmih mesecih po kriteriju realiziranih nočitev so Vir, Rovinj, Medulin, Poreč, Crikvenica in Mali Lošinj.

Avgusta realiziranih 64 odstotkov lanskih nočitev

Avgusta je bilo na Hrvaškem realiziranih 2,7 milijona prihodov in 21,1 milijona nočitev oziroma 54 odstotkov prihodov in 64 odstotkov nočitev glede na enako obdobje lani. Avgusta je bilo največ nočitev ustvarjenih v Istri (5,1 milijona), na Kvarnerju (4,2 milijona) in v Splitsko-dalmatinski županiji (4 milijone).

Slovenija

V prvih osmih mesecih letošnjega leta je bilo skupno število prihodov okoli 940 tisoč, nočitev pa okoli 7,6 milijona. Največ nočitev je bilo zabeleženih v Istrski županiji (2,3 milijona), na Kvarnerju (2 milijona) in v Zadrski županiji (1,5 milijona nočitev). Največ nočitev je bilo realiziranih v nekomercialnih nastanitvah (2,9 milijona), sledijo apartmaji (2,2 milijona), kampi (1,9 milijona) in hoteli (461 tisoč). Top destinacije v prvih 8 mesecih po kriteriju realiziranih nočitev so Umag, Mali Lošinj, Dobrinj, Novalja in Medulin.