Hrvaška na poti trajnostnega turizma

Hrvaška, zahvaljujoč številnim naravnim lepotam, kulturnem bogastvu in zgodovinskim znamenitostim, šteje vedno več turistov. Veliko število turističnih obiskovalcev, še posebej v času glavne poletne sezone, pa predsatvlja potencialno nevarnost za okolje, naravne lepote in zgodovinske znamenitosti Hrvaške.

Zato ne čudi dejstvo, da se vedno večja pozornost posveča prav trajnostnemu turizmu, z namenom da bi se preprečila uničevanja danes in v prihodnosti.

Razvoj trajnostnega turizma je eden poglavitnih ciljev Hrvaške, česar se zavedata tudi hrvaško Ministrstvo za turizem in Hrvaška turistična skupnost, ki poudarjata da je trajnostni razvoj edina možna smer razvoja hrvaškega turizma. Glede na to, da je leto 2017 obeleženo kot mednarodno leto trajnostnega turizma, ki ima cilj dvigniti zavest med širšo množico in ki želi s pomočjo turizma narediti veliko pozitivnih sprememb, je v Zagrebu konec aprila potekalo strokovno srečanje z naslovom Sedanjost in prihodnost trajnostnega in odgovornega turizma. Hrvaška je turistično usmerjena država, ohranjanje okolja je ena izmed njenih glavnih komparativnih prednosti, saj s številom zaščitenih področij predstavlja nekakšen park Evrope. Ocenjujejo, da je približno tri odstotke mednarodnih počitniških potovanj motiviranih z eko turizmom, z rastjo zavesti kupcev pa ta produkt nakazuje tendenco rasti med 10 in 20 odstotki na letni ravni.  »Prav iz tega razloga se temu segmentu namenja posebna pozornost, saj je poleg ohranjanja narave izjemno pomemben tudi za razvoj turizma na splošno, še posebej v obdobju pred in po sezoni« je poudaril državni tajnik Frano Matušić.

Najboljši dokaz, da veliko hrvaških destinacij trdo dela na področju trajnostnega turizma, je bila lanskoletna konferenca Global Green Destination Day v Ljubljani, kjer so destinacije Mali Lošinj, otok Krk, Pulj, Gorski kotar, Delnice in Drniš, prejele prestižen certifikat za trajnostne Destinacije Top 100 za leto 2016.