Bo evropska kartica zdravstvenega zavarovanja zadostovala?

Med potovanjem po Evropi evropska kartica zdravstvenega zavarovanja predstavlja tako rekoč osebno higieno. Vsem, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji, omogoča uveljavljanje pravice do brezplačne nujne oziroma potrebne zdravstvene oskrbe pri zdravnikih in v zdravstvenih ustanovah, ki so del javnega, državnega zdravstvenega sistema v vrsti držav.

Vendar pa pogosto ne zadošča. Zato, da bodo vaši potniki na poti ohranili mirno kri, poglejmo, v katerih primerih jih evropska kartica lahko reši dodatnih tegob, kdaj pa ne bo dovolj. Takrat vas iz zagate lahko reši Turistično zavarovanje z asistenco v tujini.

V katerih državah kartica sploh velja?
Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja velja v vseh državah Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora (Islandiji, Lihtenštajnu in Norveški brez Spitsbergna ter Medvedjega otoka) in v Švici, Makedoniji, Srbiji, Črni gori in Avstraliji.

Kaj omogoča evropska kartica?
V državah EU, EGP in v Švici so Slovenci z evropsko kartico upravičeni do nujnih oziroma potrebnih zdravstvenih storitev v ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže. Pri zasebnikih, ki nimajo pogodbe s tujo zdravstveno zavarovalnico, bodo stroške zdravljenja morali nositi sami. Vendar pa tudi oskrba v javnih zdravstvenih ustanovah ne bo nujno brezplačna. Če je v skladu s predpisi države pri določeni storitvi potrebno doplačilo, bodo ta strošek morali poravnati sami.

V Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji in Srbiji je postopek nekoliko bolj zapleten, saj se morajo pred obiskom zdravnika zglasiti na pristojni zdravstveni zavarovalnici v tujini, kjer je poleg evropske kartice treba predložiti še spremni dopis, ki ga prejmejo istočasno s kartico. Samo v nujnih primerih se lahko odpravijo direktno k zdravniku, ki pa mora biti prav tako del javne, državne zdravstvene mreže. V Avstraliji je postopek še nekoliko bolj zapleten, saj skladno z meddržavnim sporazumom stroške lahko povrne le direktno tamkajšnja zavarovalnica.

S Turističnim zavarovanjem z asistenco v tujini lahko na Hrvaškem brez skrbi obiščejo tudi turistično zdravstveno ambulanto, evropska kartica pa ne bo zadostovala.

Katerih storitev kartica ne pokriva?
Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne omogoča:

  • Ob nezgodi v tujini si ponavadi zaželimo predvsem, da bi se lahko čim prej vrnili domov. Vendar stroškov prevoza iz tujine v domovino evropska kartica ne pokriva.
  • V večini držav evropska kartica ne bo v pomoč, če se poškodujete na smučišču in je potreben prevoz s helikopterjem ali reševalnimi sanmi.
  • Ob počitnicah na Hrvaškem, evropska kartica ne pokriva stroškov zdravstvenih storitev, ki jih nudijo turistične ambulante.
  • Če bi se v tujino napotili z namenom zdravljenja ali poroda, evropska kartica zdravstvenega zavarovanja prav tako ne bo dovolj.

Kako je z zdravstvenim zavarovanjem v državah, kjer evropska kartica (oz. certifikat) ne velja?
Če slovenski turisti potrebujejo zdravnika v drugih državah sveta, si bodo zdravstvene storitve morali plačati sami, če nimajo urejenega komercialnega turističnega zavarovanja. Ko se bodo vrnili domov, jim bodo na ZZZS sicer ob predložitvi potrebne dokumentacije povrnili stroške nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči v tujini, vendar le v višini cene teh storitev v Sloveniji. Dobro je vedeti, da so v nekaterih državah sveta ti stroški mnogo višji kot pri nas.

Če ugotavljate, da evropska kartica zdravstvenega zavarovanja vašim strankam ne bo dovolj, jim svetujete, da sklenejo Turistično zavarovanje z asistenco v tujini. Če potujejo le po Evropi, bo primerna izbira zavarovanje za razširjeno Evropo, sicer pa naj sklenejo zavarovanje za ves svet.